AKTUALNO

Alpsko mesto leta je italijanska Biella

Objavljeno: petek, 2. 7. 2021 ob 12:12 | Spletno uredništvo

Župan Tomaž Vencelj, Tina Benčina in Karmen Makuc se v teh dneh mudijo v mestu Biella. V četrtek, 1. julija, so se udeležili slovesnosti, na kateri je to mesto, ki leži v regiji Piemont, prevzelo naziv in listino Alpsko mesto leta. Organizatorji svečanosti so posebno pozornost namenili dosedanjim alpskim mestom in med temi sta tudi Tolmin in Idrija, ki je ta naziv nosila leta 2011.

Kot so sporočili iz Občine Idrija, je na svečanosti v Bielli listino prevzel župan mesta Claudio Corradino. Slavnostne prireditve ter ostalih dogodkov v okviru mreže alpskih mest leta se udeležujejo delegacije alpskih mest, ki so doslej že prejela ta naziv, med njimi tudi iz obeh slovenskih alpskih mest leta – Idrije in Tolmina.

V Bielli živi 44.000 prebivalcem. Ti si prizadevajo za sonaravni razvoj po načelih Alpske konvencije. Mednarodna žirija je v obrazložitvi izbora izpostavila povezanost mesta s podeželjem in njegova prizadevanja pri doseganju trajnostnih ciljev ne le pri projektih, ki se nanašajo na hribovita območja, temveč tudi pri projektih, ki zadevajo urbano okolje.

Biella je leta 2019 pridobila naziv Unescovega ustvarjalnega mesta, s čimer se je pridružila Unescovi mreži »Creative Cities«. Cilj te pa je povezovanje mest celega sveta za izmenjavo izkušenj na umetnostnem in kulturnem področju.

Čez leto dni bo naziv Alpsko mesto leta od mesta Biella prevzelo mesto Passy v Franciji.