GOSPODARSTVO

Alpina je naprodaj

Objavljeno: ponedeljek, 6. 9. 2021 ob 8:12 | Spletno uredništvo

Družba za upravljanje terjatev bank je v ponedeljek, 23. avgusta, začela postopek prodaje 100-odstotnega lastniškega deleža in vseh svojih terjatev, teh je za 28 milijonov evrov, do družbe Alpina iz Žirov.

alpina-6-9-2021.jpg

V DUTB menijo, da je tako z vidika poslovanja družbe kot tržnih razmer čas za prodajo Alpine primeren, saj je DUTB kot finančna lastnica naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da se je družba sanirala in stabilizirala. »Ustrezen novi lastnik bo lahko družbi in skupini zagotovil dostop do novih trgov in prodajnih kanalov ter boljšo pogajalsko pozicijo do dobaviteljev in večjih kupcev. Hkrati bi lahko zagotovil optimizacijo programov, proizvodnih lokacij in kapacitet, neodvisno od lokalnega okolja. Strateški investitor bo imel tudi večjo kapaciteto za optimizacijo, razvoj ter modernizacijo vseh notranjih procesov tako za posamezno proizvodno lokacijo kot tudi na ravni skupine,« dodajajo.

alpina-1-12-2020-10.jpg

Alpino, ki velja za edinega še preživelega večjega slovenskega proizvajalca obutve, je epidemija covida-19 z zaprtjem trgovin in padcem prodaje močno prizadela

Po neuradnih informacijah časnika Delo iz minulega tedna so interes za nakup doslej izrazili strateški kupci iz tujine, ki se ukvarjajo s proizvodnjo športne obutve, ter domači vlagatelji, ki niso iz panoge.

DUTB je edina lastnica Alpine postala leta 2015 po pretvorbi terjatev v kapital, razlastitvi Alpine holdinga in po pravnomočnosti prisilne poravnave.

Država je leta 2006 delnice Alpine prodala podjetju Infond Holding 2, ki se je pozneje preimenoval v Alpina Holding. Gre za družbo, ki jo je po navedbah Dela lastniško obvladoval Branko Podpečan, sin Milana Podpečana, predsednika takratnega upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je prodajala delež v žirovski družbi.

Alpino, ki velja za edinega še preživelega večjega slovenskega proizvajalca obutve in hkrati maloprodajnega trgovca s ponudbo pretežno lastno proizvedene obutve, je epidemija covida-19 z zaprtjem trgovin in padcem prodaje močno prizadela. Konec lanskega leta je napovedala prestrukturiranje z znižanjem stroškov in dezinvestiranjem.

Alpina v Žireh zaposluje 412 ljudi, v celotni skupini pa je 1.210 zaposlenih

alpina-1-12-2020-11_edited.jpg

V začetku marca letos je sporočila, da bo odpustila 18 zaposlenih, še dvajsetim pa delovno razmerje odpovedala z mehkimi metodami.

Alpina je leta 2019 na ravni skupine ustvarila 51,68 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je bilo 124.000 evrov oziroma 0,2 odstotka več kot leto prej, in beležila 934.000 evrov izgube, potem ko je imela leta 2018 3,09 milijona evrov čistega dobička, kaže zadnje objavljeno letno poročilo. Alpina v Žireh zaposluje 412 ljudi, v celotni skupini pa je 1.210 zaposlenih.