Alfred Kobal med ambulanto in big bandom

Objavljeno: 5. 8. 2020 ob 11:48 | Spletno uredništvo

Ob letošnjem prazniku občine je župan Tomaž Vencelj primariju dr. Alfredu Kobalu podelil naziv častnega občana. Dolgoletni idrijski zdravnik in v domači ter tuji strokovni javnosti priznani raziskovalec škodljivih vplivov živega srebra na zdravje Idrijčanov, med meščani uživa veliko spoštovanje.

alfred kobal-4-8-20-5.jpg

Po prejemu naziva častnega občana, ga je v Studiu Idrijskih novic gostil urednik Damijan Bogataj. V šolsko uro dolgem pogovoru je Alfred Kobal obudil spomine na prehojeno življenjsko pot. Posebej je opisal napore za varovanje zdravja rudarjev v letih, ko so v rudniku odkopavali najbolj strupena območja. Alfred Kobal je v svoji karieri uspešno združeval delo rudniškega zdravnika in raziskovalca. Pri slednjem je redno sodeloval z uglednimi raziskovalnimi inštitucijami in posamezniki po vsem svetu.

V zadnjem delu pogovora pa sta se sogovornika dotaknila tudi glasbe. »Če ne bi bil zdravnik, bi bil zagotovo glasbenik« je povedal Alfred Kobal, ki je danes ponosen na novi rod idrijskih glasbenikov. Sam je štiri leta kot dirigent vodil plesni orkester in ta zvrst glasbe mu je še danes zelo blizu. Kot uspešen glasbenik je igral tudi na turnejah po Sovjetski zvezi in Franciji.

Kljub temu, da je že več let upokojenec še vedno spremlja informacije in vse dogajanje, ki je povezano z okoljem v Idriji. »Razmere so se bistveno izboljšale, nekatere tovarne pa bi morale več narediti za varovanje zdravja zaposlenih« je zaskrbljeno povedal Alfred Kobal.

Podrobneje pa v video posnetku pogovora.

alfred kobal-4-8-20-2.jpg

Razmere v Idriji so se bistveno izboljšale, nekatere tovarne pa bi morale več narediti za varovanje zdravja zaposlenih

navednice-modre_edited.png

Če ne bi bil zdravnik, bi bil zagotovo glasbenik.

 

ALFRED KOBAL