AKTUALNO

71 otrok prvič v čipkarski šoli

Objavljeno: četrtek, 2. 9. 2021 ob 7:09 - zadnja posodobitev: 2.9. 2021 ob 8:14 | Damijan Bogataj

Čipkarska šola Idrija stopa v novo šolsko leto z več kot 500 učenci v različnih programih. To jo uvršča med najpomembnejše izobraževalne zavode na področju ohranjanja dediščine klekljanja v državi.

cipkarska-sola-8-7-2020.jpg

Čipkarska šola bo v novem šolskem letu izvajala pouk klekljanja na matični šoli v Idriji ter v Spodnji Idriji, Ledinah, Godoviču, Cerknem, Črnem Vrhu, na Colu, v Podkraju in v Vipavi. V program za otroke in mladino je letos vključenih 420 otrok, več kot sto učencev pa bodo imeli v različnih izobraževalnih oblikah za odrasle. Za nemoteno izvajanje programa bo letos skrbelo šest zaposlenih pedagoških delavcev, ki jim bodo pomagali štirje nepedagoški delavci.

Z bulo, klekeljni in cvirnom se bo letos prvič srečalo kar 71 otrok

V šolskem letu 2021/22 bodo obeležili 145 let od ustanovitve čipkarske šole v Idriji. Temu jubileju se bodo predvidoma posvetili v mesecu oktobru, ko načrtujejo več dogodkov. Ob obletnici bodo v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija in Zavodom ID20 pripravili razstavo čipk eksperimentalne klekljarske skupine odraslih klekljaric, ki deluje v okviru šole. »Sicer pa si želimo, da bi bilo to leto posebno po tem, da bi lahko ponovno otroke učiti klekljati le v učilnicah,« je v sporočilu za javnost ob začetku novega šolskega leta zapisala vodja šole Metka Fortuna.

klekljanje-2-4-2020-1.jpg

Otroci so v lanskem šolskem letu prvič izkusili poučevanje klekljanja na daljavo

metka-fortuna-2-9-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Vsi si želimo, da bi bilo to leto posebno po tem, da bi lahko ponovno otroke učiti klekljati le v učilnicah.

METKA FORTUNA

vodja Čipkarske šole Idrija

Šola nima sveta staršev, saj organizacijsko sodi pod okrilje idrijske gimnazije kot notranja organizacijska enota, predsednica sveta Gimnazije Jurija Vege Idrija pa je učiteljica Manica Seljak.

Pred pričetkom novega šolskega leta na šoli niso uspeli izpeljati nobene pridobitve v smislu izboljševanja pogojev za izvajanje pouka. So pa kljub temu veseli, da se bo z bulo, klekeljni in cvirnom letos prvič srečalo kar 71 otrok. Število teh je primerljivo z lanskoletnim vpisom, ko so med učence šole sprejeli 73 otrok.

»Učenje klekljanja v Čipkarski šoli Idrija ni zgolj učenje klekljanja. Je tudi ohranjanje identitete idrijske čipke, prenašanje veščine klekljanja idrijske čipke na nove generacije, razvijanje vrednot – natančnosti, spretnosti, potrpežljivosti,« je v sporočilu za javnost ob začetku šolskega leta zapisala vodja šole Metka Fortuna ter dodala, da spoštujejo čas in delo, ki ga klekljanju idrijske čipke namenijo udeleženci izobraževanj, tako otroci kot odrasli. »Zahvaljujemo se tudi vsem, ki nas pri tem podpirajo.«