70 let Filatelističnega društva Idrija

Objavljeno: 31. decembra 2019 ob 10:12

Avtor: Niko Jereb

Kaj pa sploh je filatelija, se mnogi sprašujejo. Izraz je skoval Francoz Georges Herpin iz Pariza. Uporabil je grški besedi philos, kar pomeni drag, ljub, in atelos, ki pomeni prost pristojbine, torej pomeni ljubezen, zanimanje do poštnih znamk, ki se uporabljajo za dokazilo o plačani pristojbini za prenos poštnih pošiljk. Na kratko, filatelija je zbiranje poštnih znamk in drugih poštnih vrednotnic od poštnih dopisnic do letalskih zalepk. 

filatelisti-30-12-2019.jpg

Filatelistično društvo Idrija praznuje sedemdeset let neprekinjenega delovanja. Ustanovljeno je bilo 9. avgusta 1949, kot prvo tovrstno društvo na Primorskem. Prvi skupni nastop idrijskih zbiralcev poštnih vrednotnic je bil že 26. in 27. junija 1949, ko so v okviru Gospodarske razstave v Idriji prikazali svoje zbirke. Pobudo za ustanovitev društva je dal idrijski rojak Ferdo Kobal.

S tem hobijem so se začeli ljubitelji ukvarjati že kmalu po izidu prvih znamk leta 1850 v Angliji. Skupen interes, potrebe po informacijah in zamenjavi znamk, je začel zbiratelje povezovati v društva. Krepilo se je mednarodno sodelovanje, ki je preraslo v dobro organizirano zvezo. Tako je bila 18. junija 1926 v Parizu ustanovljena Mednarodna filatelistična zveza ali na kratko FIP (Federation Internationale de Philatelie). Naša država Slovenija je bila sprejeta v njeno članstvo na svetovnem kongresu FIP 11. oktobra 1993 v Bangkoku.
Eno najstarejših tovrstnih društev v Sloveniji, Filatelistično društvo Idrija, letos praznuje visok jubilej. Sedemdeset let neprekinjenega delovanja! Ustanovljeno je bilo 9. avgusta 1949, kot prvo tovrstno društvo na Primorskem. Prvi skupni nastop idrijskih zbiralcev poštnih vrednotnic je bil že 26. in 27. junija 1949, ko so v okviru Gospodarske razstave v Idriji prikazali svoje zbirke. Pobudo za ustanovitev društva je dal idrijski rojak Ferdo Kobal, ki je bil član Filatelističnega kluba Ljubljana in glavni organizator priprav za ustanovitev Filatelistične zveze Slovenije. Le-ta je bila ustanovljena 24. julija 1949. Člani idrijskega odbora za ustanovitev društva so bili Josip Pivk, Srečko Logar in Rafael Jereb. Ustanovnega občnega zbora se je udeležilo dvajset zbiralcev. Delegata zveze sta bila idrijska rojaka Ferdo Kobal in Filip Kumer.
Veselimo se visokega jubileja in veselimo se uspehov, ki smo jih dosegli. Že leta 1952 je društvo zasedlo prvo mesto v Sloveniji, leto kasneje pa drugo. Zvrstilo se je kar nekaj pohval in priznanj. Ko je Filatelistična zveza Slovenije znova uvedla ocenjevanje društev, smo se leta 2006 znova zavihteli na prvo mesto, v naslednjem ocenjevalnem obdobju pa smo bili drugi najboljši. Bili smo celo nominirani za posebno priznanje, ki ga podeljuje Federation of European Philatelic Association. Pa se ni izšlo. Priznanja so šla v Nemčijo, Hrvaško in v Egipt.

nace-jereb.JPG

Nace Jereb, predsednik društva

DSC06497.JPG

Posebno poglavje naše filatelistične dejavnosti je tudi obeleževanje bogate rudarske dediščine, idrijskih čipk, zgodovinskih in aktualnih dogodkov. Doslej smo skupaj s pričujočo izdali 125 društvenih filatelističnih ovitkov, maksimum kartic in dopisnic. Velik uspeh je bilo obeležje 500-letnica rudnika in mesta, ko je tedanja JPTT na naš predlog izdala dve poštni znamki. Takrat smo poskrbeli še za en rekord – tedaj verjetno najglobljo izpostavljeno poštno okence na svetu. Namreč en dan je delovalo na XIV. obzorju jaška Delo (Kajzer). Iz te globine je bila poslana pošta celo v bazo Scott-Amundsen na Antarktiki. Posebna zanimivost se je zgodila tudi ob 60-letnici Partizanske tiskarne Slovenija na Vojskem. Takrat smo izdali dotiskano poštno dopisnico. Dotisk je bil izveden na originalnem tiskarskem stroju Partizanske tiskarne! Ob večini izdaj je društvo poskrbelo za predstavitvene slovesnosti, ki so bile zelo dobro obiskane. Kot je sedemdeset let neprekinjenega delovanja društva nekaj posebnega, tako je tudi neverjetnih sedemdeset let neprekinjenega vsakotedenskega srečevanja članov društva nekaj edinstvenega.

Beležimo tudi kar 35 znamk in drugih poštnih vrednotnic, ki jih je na naš predlog izdala Pošta Slovenije. Vedno smo jih predstavili na slovesnih promocijah s kulturnim programom. Noben kraj v Sloveniji ni bil tolikokrat s svojo dediščino zaznamovan, kot naša Idrija! In te poštne vrednotnice so potovale po vsem svetu in mu predstavljale naše čipke, rudarsko, tehniško, naravoslovno in naravno dediščino ter znamenite osebe, ki so jo soustvarjale. Odkar je Pošta Slovenije uvedla osebne poštne znamke, smo se aktivno vključili v to dejavnost.
Naše delo vsako leto predstavimo v letnem biltenu Filatelist, ki redno izhaja od leta 1988. Doslej se ga je nabralo kar za 1.034 strani knjižnega formata. Smo edini med tovrstnimi društvi v Sloveniji, ki to redno pripravljamo. Letošnja izdaja Filatelista je že dvaintrideseta zapovrstjo. Jubilejno leto pa smo počastili z izdajo barvnega kataloga vseh naših dosedanjih obeležij, ki jih je kar 125. Lahko rečemo, da je katalog prava zgodovina Idrije v malem. Tudi veliki Zbornik društva, ki bo obsegal življenje društva od ustanovitve pa do letošnjega leta, je v pripravi in upamo, da bo izšel prihodnje leto.

zlikrof znamka.tif
3-2014.jpg

Jubilejna osebna poštna znamka je nekaj posebnega. Po ideji predsednika društva Naceta Jereba jo je oblikoval Nande Rupnik. V njej je vkomponirana tudi dvodimenzionalna QR koda.

Ko se ob visokem jubileju oziramo v preteklost, ne moremo mimo dejstva, da tako uspešno društvo, prejeli smo tudi najvišje občinsko priznanje, nikdar ni imelo svojega prostora, temveč se je pogosto selilo, kjer je pač našlo začasen prostor za svoj arhiv in sestajanje. Zahvaljujoč se vodstvu Gimnazije Jurija Vege Idrija sedaj že vrsto let domujemo v stari osnovni šoli. Kljub izkazani uspešnosti naše društvene dejavnosti nas je vedno pestilo in omejevalo pomanjkanje sredstev. Prizadevni člani, med katerimi so tudi nosilci najvišjih priznanj Filatelistične zveze Slovenije, smo vsa leta delali prostovoljno. Finančna sredstva so se racionalno trošila predvsem za tisk izdaj in nabavo poštnih vrednotnic. 

Poleg kataloga vseh naših izdaj smo jubilej zaznamovali tudi s spominskim ovitkom, priložnostnim poštnim žigom in osebno poštno znamko. Ovitek in priložnostni poštni žig je oblikoval Nande Rupnik, ki je domiselno zasnoval število 70, ki z Merkurjem in čipko simbolno kaže na glavne usmeritve društvenih izdaj. Je pa tudi jubilejna osebna poštna znamka nekaj posebnega. Po ideji predsednika društva Naceta Jereba jo je oblikoval Nande Rupnik. V njej je vkomponirana dvodimenzionalna QR koda, črtna koda, ki se jo ustvari s posebnim programom z računalnikom oziroma pametnim telefonom. Njena posebnost je v tem, da s skeniranjem kode s pametnim telefonom odpre povezavo s spletno stranjo društva, kjer so na voljo vsi društveni podatki od biltena Filatelist do drugih društvenih izdaj ter informacij.
Jubilejno leto smo proslavili tudi z veliko filatelistično razstavo v času Festivala idrijske čipke, v novembru pa so bile v izložbi na Mestnem trgu predstavljene izbrane izdaje, filatelistični material in pohvale ter odličja, ki jih je društvo prejelo za aktivno delo skozi vse obdobje svojega delovanja.

stempl zlikrof.tif
Predlog2012.tif
PredlogZlati kamen.tif