670 podpisov za preimenovanje bolnišnice

Objavljeno: sreda, 17. 2. 2021 ob 8:06 - zadnja posodobitev: 17. 2. 2021 ob 8:42 | Damijan Bogataj

V četrtek, 11. februarja, je župan Tomaž Vencelj v Mestni hiši sprejel delegacijo nekdanjih Kapljašev in vodstvo Psihiatrične bolnišnice Idrija. Bogdan Tušar, direktor slednje, je iz rok župana sprejel pobudo za preimenovanje bolnišnice v Psihiatrično bolnišnico primarija Jožeta Felca Idrija. O pobudi bo razpravljal svet zavoda, poimenovanje bolnišnic pa je v domeni vlade.

pbi-2-27-4-2020.jpg

Primarij Jože Felc / foto: Robert Zabukovec

Jože Felc je 42 let deloval kot zdravnik psihiater v idrijski bolnišnici. Deloval je v občutljivem obdobju, ko se je morala slovenska psihiatrija soočati z vplivi italijanskega modela zdravljenja duševnih bolezni, ki je opuščal institucionalne zavode. Bolnišnica se je v času njegovega strokovnega vodenja korak za korakom spreminjala iz zamreženega azila v odprto in v mesto ter regijo odprto zdravstveno ustanovo. Pred 11 leti se je Felc poslovil s tega sveta, premnogim prijateljem, znancem, nekdanjim bolnikom ter njihovim sorodnikom pa ob strokovni dediščini zapustil tudi bogato literarno bero. Napisal je 18 knjig in 17 od teh jih je izšlo že za časa njegovega življenja. Zadnja, osemnajsta po vrsti, je nastajala v obdobju, ko je dolgoletno domovanje na Griču zamenjal z bivanjem v domu upokojencev v Celju, kjer je preživel svoje zadnje obdobje življenja.

V imenu Kapljašev je na sprejemu v Mestni hiši spregovoril arhitekt Milan Božič. Desetletja je prijateljeval z Jožetom Felcem in drugimi Kapljaši, ki so v razburkanih časih uveljavljali svoje poglede na družbo, kulturo in razvoj skupnosti. Mnogokrat so bili njihovi pogledi pri oblasti slabo sprejeti, saj so zagovarjali stališča, ki niso bila skladna s tedanjo družbeno ureditvijo. Kljub temu, da so se njihove tedanje zamisli po spremembi družbene ureditve uresničile, pa Kapljaši ostajajo povezani. Vsako leto se srečujejo na spominskih srečanjih in na enem od teh je, po navedbi Milana Božiča, dozorela zamisel za oblikovanje predloga o poimenovanju bolnišnice po Jožetu Felcu.

Utemeljitev predloga sta napisala arhitekt Janez Bizjak in zdravnik Damjan Meško. S predlogom se je strinjalo veliko vprašanih in 670 občanov se je podpisalo pod predlog. Vse podpise ter utemeljitev so predlagatelji na sprejemu v Mestni hiši izročili v roke županu Tomažu Venclju, ki je obljubil podporo tej zamisli.

Z besedami »to je res poklon našemu primariju« je podpise in predlog za preimenovanje iz rok župana prevzel aktualni direktor bolnišnice Bogdan Tušar. Osebne spomine na čas skupnega delovanja s primarijem Jožetom Felcem pa je z zbranimi v Mestni hiši delil tudi sedanji strokovni vodja, Felčev namestnik na tem položaju, Marko Pišljar. Povedal je, da je z Jožetom Felcem delal skoraj 25 let. To so bila vsebinsko bogata in plodna leta, saj je primarij s kolegi delil tako strokovna znanja kot tudi človeško toplino. Zavzel se je, da bi se spomin na zaslužnega zdravnika in literata ter razumnika ohranjal tudi v prihodnje.

Utemeljitev predloga sta napisala arhitekt Janez Bizjak in zdravnik Damjan Meško. S predlogom se je strinjalo 670 podpisnikov.

navednice-modre_edited.png

Z Jožetom Felcem sem delal skoraj 25 let. To so bila vsebinsko bogata in plodna leta, saj je primarij s kolegi delil tako strokovna znanja kot tudi človeško toplino.

MARKO PIŠLJAR

strokovni direktor Psihiatrične bolnišnice Idrija

Pred 11 leti se je Felc poslovil s tega sveta, ob strokovni dediščini pa zapustil tudi bogato literarno bero. Napisal je 18 knjig in 17 od teh jih je izšlo že za časa njegovega življenja.

Spomine na Jožeta Felca pa je zbranim predstavila tudi nekdanja županja Ivica Kavčič, ki je bila ob Rafku Terpinu in Jožetu Čarju sopodpisnica vloge za preimenovanje. Jože Felc je v zrelih letih v času njenega vodenja občine prejel Pirnatovo nagrado in kasneje še Mrakovo nagrado, ki je najvišje priznanje občine zaslužnim občanom. »V času, ko je bolnišnico vodil Jože Felc, se je ta odprla mestu. V PBI smo hodili na kulturne prireditve, na predstavitve knjig in to sodelovanje je bogatilo celotno skupnost,« je povedala Ivica Kavčič. Po njenem mnenju bi morala občina pogumneje pristopati k poimenovanju zavodov, ulic in trgov po znamenitih osebnostih, ki so v mestu in občini pustile pomemben pečat. Svoj nastop pa sklenila z grenko mislijo, da je zadnja leta Idrija na Jožeta Felca kar pozabila.