AKTUALNO

49 milijonov za smučišča

Objavljeno: ponedeljek, 3. 1. 2022 ob 9:27 | Spletno uredništvo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo 49 milijonov evrov namenilo za razvoj večjih smučišč in gradnjo oziroma obnovo nastanitvenih kapacitet višje kakovosti. Rok za oddajo vlog na javnem razpisu je 10. februar 2022.

smucisca-3-1-22.jpg

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v uradnem listu objavilo javni razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti.

V sklopu A bo država podprla nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča za aktivni oddih. Predvidena so vlaganja v žičniško in drugo infrastrukturo za dejavnosti na prostem, ki niso vezane izključno na zimsko sezono, z namenom dviga dodane vrednosti in vplivom na povečanje prihodkov turističnih destinacij in podjetij.

Večja smučišča na podlagi določb zakona o varnosti na smučiščih so Krvavec, Rogla, Vogel, Cerkno, Mariborsko Pohorje, Kranjska Gora, Golte, Kanin, Stari vrh, Soriška planina, Straža - Bled, Velika planina in Kope, Gače - Rog Črmošnjice, Ribniška koča, Macesnovec - Rateče, Družinski center Pokljuka, Viševnik - Pokljuka, Marela in Španov vrh.

Sklop B pa se nanaša na gradnjo ali obnovo nastanitvenih kapacitet višje kakovosti. Gre za hotele, motele, penzione in gostišča, ki bodo imeli po končani operaciji vsaj 152 nastanitvenih enot kategorije vsaj treh zvezdic, ter kampe in glampinge kategorije vsaj štirih zvezdic.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje energetsko in okoljsko učinkovitih in zeleno naravnanih operacij, nadgrajenih z uporabo sodobnih digitalnih orodij in rešitev. Operacije se bodo izvajale po celotni Sloveniji, navaja besedilo razpisa.

Načrtovana vrednost investicije brez DDV-ja mora znašati najmanj dva milijona evrov za sklop A in najmanj 500.000 evrov za sklop B. Operacija oziroma investicija mora biti končana najpozneje do 10. novembra 2023.

Okvirna skupna višina sredstev, ki so na razpolago za izvedbo javnega razpisa, je približno 48,8 milijona evrov. Za sklop A je predvidenih 30 milijonov evrov, za sklop B pa nekaj več kot 18,8 milijona evrov. Gre za namenska sredstva iz virov React-EU. S kakšnim programom se bo na ta razpis prijavil Hotel Cerkno, ki upravlja s smučarskim središčem Cerkno, še ni znano.

smucisca-3-1-22-2.jpg

Okvirna skupna višina sredstev, ki so na razpolago za izvedbo javnega razpisa, je približno 48,8 milijona evrov.

glamping-3-1-22.jpg