400.000 evrov za muzej v Pivki

Objavljeno: 14. 8. 2020 ob 7:18 | Damijan Bogataj

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je vlada sklenila, da bo sofinancirala dejavnost Parka vojaške zgodovine Pivka v tem in prihodnjem letu v skupnem znesku 400.000 evrov. Park upravlja Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, vendar je po oceni vlade presegel lokalni pomen.

Finančna sredstva bodo zagotovila Ministrstvo za obrambo v obsegu 70.000 evrov, Ministrstvo za kulturo 50.000 evrov, Ministrstva za notranje zadeve, za izobraževanje, znanost in šport, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za zunanje zadeve pa vsako po 20.000 evrov na leto.

Park vojaške zgodovine Pivka je največji muzejski kompleks v Sloveniji in tudi eden najbolj obiskanih. Eden od objektov kompleksa nekdanje vojašnice v Pivki je v lasti Ministrstva za kulturo. Objekt je prenovilo in s tem zagotovilo ustrezne depojske prostore za hranjenje nacionalno pomembne kulturne dediščine državnih muzejev. Depojske prostore v objektu uporabljata tudi Tehniški muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije.

Številni Cerkljani se ob tem sprašujejo, zakaj v ta sklop sofinanciranja muzejskih projektov ni bila vključena tudi Bolnica Franja, za katero bodo iz občinske blagajne namenili okroglih 100.000 evrov.

Pobudo za ureditev sofinanciranja in statusa Parka vojaške zgodovine Pivka je na predlog predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce vlada podala v prejšnjem mandatu, letošnjega februarja. Takrat je sprejela sklep, da si bo prizadevala za medresorsko sofinanciranje parka.

Številni Cerkljani se ob tem sprašujejo, zakaj v ta sklop sofinanciranja muzejskih projektov ni bila vključena tudi Bolnica Franja, za katero bodo sedaj iz občinske blagajne sami namenili okroglih 100.000 evrov.