33 podob Anne Miklashevich drevi v galeriji

Idrija, 8. novembra 2019

Damijan Bogataj

Galerija sv. Barbare pod Mestnim trgom drevi odpira vrata slikarskim podobam Anne Miklashevich. V podobe ženskih obrazov je v tem ciklu ujela zgodbe žensk v najrazličnejših življenjskih situacijah.

anna---8-11-019.jpg

Anna Miklashevich že dve leti živi in ustvarja v Idriji, kamor je prišla iz daljnega Kijeva. V Ukrajini klasično izobražena slikarka se je uveljavila ne le kot slikarka ampak tudi kot izvrstna pedagoginja. V številnih slikarskih metropolah je izvajala slikarske šole in s poučevanjem nadaljuje tudi v svojem novem domovanju v Idriji. Tu je posebej vesela velikega ateljeja, ki ga je uredila v celem nadstropju stanovanjske hiše. Nad mestom in ljudmi v njem je navdušena, saj je Idrija v primerjavi z šestmilijonskim Kijevom res prijazno majhno mesto. Življenje v novem okolju v osrednji Evropi pa ji prinaša tudi nekatere nove priložnosti. Redno izvaja pedagoške intenzivne programe za individualne učence, ki si želijo v ustvarjalni svet slikarstva. Z bogatimi pedagoškimi izkušnjami iz Kijeva in ZDA si je pridobila ugled med zaljubljenci v likovno ustvarjanje, ki jim pot do slikarkinega ateljeja ni daleč.

Ob potujoči razstavi, na kateri se kot slikarka trenutno predstavlja v New Yorku, ji današnja predstavitev v Idriji veliko pomeni. Na razstavi je 33 slikarskih platen, na katerih je ujela ženske podobe. Kot sama pravi je v vsaki sliki tudi vsaj kanček nje, a kljub temu to niso avtoportreti. Podobe so praviloma utesnjene in kličejo po večjem formatu. Morda je tudi zato nov slikarski cikel začela z velikimi formati, ki podob ne bodo več utesnjevali.

anna-1--8-11-019.jpg
Quotation-Marks.jpg

Avtorica vidi barve in jih slika, rada išče kontraste ter jih usklajuje z oblikami, predvsem pa z ženskimi portreti. Kot pravi, ni nikoli začela slikati z idejo, marveč z barvo slike. In ravno s tem je njena prepoznavna izraznost ustvarila velika platna z močnimi karakterji žensk izmišljenih obrazov.

Neža Pavšič,

kuratorka razstave

Kuratorka razstave je Neža Pavšič. V spremnem besedilu k razstavi je zapisala, da avtorica »vidi barve in jih slika, rada išče kontraste ter jih usklajuje z oblikami, predvsem pa z ženskimi portreti. Kot pravi, ni nikoli začela slikati z idejo, marveč z barvo slike. In ravno s tem je njena prepoznavna izraznost ustvarila velika platna z močnimi karakterji žensk izmišljenih obrazov. Njena pot se je pričela z manjšimi formati slik, sedaj pa je prerasla v večje in nove perspektive misterioznih izrazov in neminljivih karakterjev. So na velikih platnih ponos, intuicija, občutki in čustva, morda naslikani avtoportreti? Anna vam v svojih delih pušča prostor in pravi, da v kolikor najdete kakšen delček sebe v slikah, lahko tam najdete tudi njo«.

Dela Anne Miklashevich so našle pot do zbirateljev in njenih občudovalcev v Kanadi, na Švedskem v ZDA, Španiji, Italiji in drugod. Odlični odzivi kupcev ji dajejo moč za nove in nove upodobitve.

anna-2--8-11-019.jpg

Otvoritev slikarske razstave bo

v petek, 8. novembra, ob 18. uri

v Galeriji sv. Barbare.

Razstava bo na ogled do 23. novembra vsak dan od ponedeljka do sobote med 15. in 18. uro.