29. marec je dan klavirja

Objavljeno: ponedeljek, 29. 3. 2021 ob 19:52 - zadnja posodobitev: 30. 3. 2021 ob 7:56 | Spletno uredništvo

Po vsem svetu na današnji dan obeležujemo dan klavirja. Pobudnik in glavni motor globalnega dneva klavirja, ki se od leta 2015 dalje odvija natanko na 88. dan v letu po izbranih lokacijah širom sveta, je berlinski klaviaturist Nils Frahm. Z najrazličnejšim programom se na ta dan odvijajo koncerti, inštalacije, predstavitve, delavnice in druge dejavnosti, ki slavijo ta častitljivi inštrument in ga skušajo približati tudi mlajši publiki.

klavir-30-3-2021.jpg

Osrednji dogodek ob svetovnem dnevu klavirja bo v Goriški regiji potekal v torek, 30. marca. Na koncertu v Novi Gorici bosta nastopili članici Dua Excentury in posebna gosta Kristina Vuga in Vid Mladovan. Koncert bo moč spremljati tudi preko spletne povezave, saj sodi v sklop festivala Ubrane note in koncertnega cikla Pretočnice. »V teh časih ugotavljamo kako pomembna je vez med nami. Toliko bolj nas zato veseli, da na drugem večeru letošnjega Klavirskega dne v Novi Gorici na odru ne bo samo 88 tipk, kot jih ima običajno en klavir, temveč 176. Druženje na dveh klavirjih Dua Excentury (Tamara Ražem Locatelli in Aleksandra Češnjevar Glavina) nas bo vodilo od sanj do strasti, od slovenske glasbe do Piazzolle,« so zapisali organizatorji v vabilu na dogodek.

Nils Frahm, pobudnik globalnega dneva klavirja

Duo Excentury združuje dve pianistki na dveh klavirjih, Tamaro Ražem Locatelli in Aleksandro Češnjevar Glavina.

les-22-1-2021.JPG

Med številnimi glasbenimi tiski, ki so jih izdali in založili v zbirki Musique pri Založbi Bogataj v Idriji, najdemo tudi klavirske skladbe Bojana Glavine, Ivana Rijavca, Zoltana Petra, Benjamina Ipavca, Igorja Dekleve, Boruta Činča, Črta Sojarja Voglarja in Barbare Pišlar.

Duo Excentury že od leta 2006 združuje dve pianistki na dveh klavirjih, Tamaro Ražem Locatelli in Aleksandro Češnjevar Glavina. Obe glasbenici sta tudi priznani pedagoginji, ki s svojim strastnim glasbenim iskanjem navdušujeta kolege in sta večkrat glavni gonilni sili številnih dogodkov ter pobud na področju klavirske pedagogike. Predani sta klavirski igri in odkrivanju njune skupne zvočnosti. Dejavni sta tako na festivalih, strokovnih srečanjih, ki jih organizira Slovensko združenje klavirskih pedagogov EPTA in tudi na tujih odrih. Predstavili sta se s številnimi novitetami slovenskih skladateljev, najplodovitejše pa je zagotovo sodelovanje s primorskim skladateljem Bojanom Glavino, ki z njima sodeluje že vse od začetkov. Poleg lastnih glasbenih posvetil je Glavina z obsežnim raziskovalnim delom glasbenicama predstavil še neobjavljene rokopise slovenskih skladateljev za klavirski duo.

Koncertni dogodek lahko spremljate v torek, 30. 3. 2021, ob 20. uri na Facebook strani Obglasbo in Glasbena šola Nova Gorica

Pianistki slovensko literaturo v eklektičnih koncertnih programih prepleteta z deli iz svetovne zakladnice. Z izborom skladb slovenskih skladateljev sta se leta 2019 predstavili na 41. evropskem kongresu učiteljev klavirja na Dunaju. Prisluhnimo jima lahko tudi na zgoščenki z glasbo Bojana Glavine Glasba letnih časov (2012) ter Skozi pravljična mesta črno-belih tipk (2017). Ustvarjalnost Dua Excentury ne miruje niti v času karantene – najnovejši projekt v nastajanju je antologija slovenskih skladb za klavirski duo od leta 1820 do danes. Vanjo bodo vključeni tudi že prej omenjeni na novo odkriti še neobjavljeni rokopisi in skladbe, napisane prav zanju.

Koncertni dogodek organizira Kulturno umetniško društvo Morgan v soorganizaciji z Glasbeno šolo Nova Gorica ter ob podpori Mestne občine Nova Gorica in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.