260 občanov darovalo kri

Objavljeno: 11. 5. 2020 ob 8:13 - Avtor: Damijan Bogataj

V četrtek in petek, 7. in 8. maja, je v Modri dvorani v Idriji potekala izredna krvodajalska akcija, saj so se na Zavodu za transfuzijo soočili z večjim pomanjkanjem vseh krvnih skupin. Kri so lahko darovali le povabljeni krvodajalci.

krvodajalci-28-8-018.jpg

Po prvem klicu Zavoda za transfuzijsko medicino iz Ljubljene, ki se je na Območno združenje Idrija obrnilo teden dni pred akcijo, da so potrebe po krvi izredno velike, je stekla hitra akcija za pripravo izredne krvodajalske akcije. Kot primeren prostor za te razmere so predlagali športno dvorano, tako da so v dogovoru z županom Tomažem Vencljem takoj pridobili soglasje za uporabo Modre dvorane. Delavci idrijske komunale in prostovoljci Civilne zaščite so prostor opremili z inventarjem osnovne šole in čipkarske šole. 
»Brez zvestih krvodajalcev pa seveda ne gre. Ob prvi dani informaciji so že prispeli klici, kdaj in kako lahko darujejo,« je v sporočilu za javnost zapisala sekretarka RK Tanja Tominec. V času epidemije poteka poseben protokol z namenom zaščite zaposlenih in krvodajalcev. Slednje so v telefonskem pogovoru predhodno preverili, če ustrezajo pogojem za darovanje in če niso imeli bolezenskih znakov morebitne okužbe. Pred vhodom v prostore, kjer je potekal odvzem krvi, je bila urejena triažna kontrolna vstopna točka, kjer so ponovno preverili ustreznost in izmerili telesno temperaturo. Sprejeti krvodajalci so potem dobili uro odvzema, saj je bilo število krvodajalcev v prostoru omejeno. 

krvodajalci-11-5-20.jpg
navednice-rdece.jpg

Iskreno se zahvaljujemo vsem darovalcem. Vemo, da jih je bilo tudi več, ki so želeli darovati. Zato smo lahko ponosni na tradicijo solidarnosti in humanosti, ki jo vedno znova pokažemo v naši dolini.

TANJA TOMINEC

sekretarka RK Idrija

»Veseli smo odziva, saj je dnevni odvzem omejen na 130 darovalcev. Tako so bila mesta hitro zapolnjena za oba dneva,« je povedala Tanja Tominec. Kot je v izjavi za Radio Slovenija povedala zdravnica specializantka Anja Rakušček, so krvodajalci seznanjeni z ukrepi za preprečevanje okužb in širjenja bolezni COVID-19 med ljudmi, kar preprečuje morebitni strah za okužbo ob darovanju krvi. Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID–19 ne prenaša, zato tudi po odvzemu krvi ne testirajo na koronavirus (samo testiranje je mogoče le preko sluznice iz žrela ali nosnice). 
»Iskreno se zahvaljujemo vsem darovalcem. Vemo, da jih je bilo tudi več, ki so želeli darovati. Zato smo lahko ponosni na tradicijo solidarnosti in humanosti, ki jo vedno znova pokažemo v naši dolini,« je dodala Tanja Tominec.
Če se bodo uresničili načrti, bodo konec meseca avgusta organizirali redno krvodajalsko akcijo v Idriji in Cerknem.