AKTUALNO

20 let in 500 izdaj Idrijskih novic

Objavljeno: četrtek, 23. 9. 2021 ob 9:31 | Spletno uredništvo

Danes poštarji v vse poštne nabiralnike v občinah Idrija in Cerkno ter na številna druga odjemna mesta v sosednjih občinah prinašajo novo izdajo časopisa Idrijske novice, ki nosi zaporedno številko 500. Tak jubilej ni nič posebnega za velike časopise s stoletno tradicijo, za butično časopisno založniško hišo v mali Idriji pa pomemben mejnik. 

Kot v uvodniku na prvi strani piše urednik Damijan Bogataj, so prvo številko pripravljali pred natanko 20 leti, v dneh, ko so teroristi napadli ZDA. V centralni redakciji so zaprepadeni spremljali neposredni prenos preko televizije. V takrat izrazito, po letih in stažu, mladem kolektivu so se takoj odzvali na novo situacijo in spremenili zasnovo časopisa in zabeležili tudi odzive idrijskih podjetij na novo situacijo. Za poglobljena razmišljanja ni bilo več časa, časopis je moral v tiskarno.

Prvo številko novega časopisa Idrijske novice so javnosti predstavili v petek, 14. septembra 2001, današnja 500. izdaja prihaja med bralce natanko 20 let in 10 dni pozneje in nosi datum 24. september 2021.

IN ABC 9.jpg
idrijske-novice-23-9-2021.jpg
idrijske-novice-23-9-2021-3.jpg
idrijske-novice-23-9-2021-4.jpg

Doba digitalizacije je na področje časnikarstva prinesla številne novosti. Založba se prilagaja in tako je moč že dan po izidu tiskane različice  elektronsko različico brati tudi na spletu.

Dobrih 18 let so Idrijske novice tiskali v Idriji v enobarvnem tisku, pred dobrim letom in pol pa je tisk prevzelo tiskarsko središče Dela in Idrijske novice so dobile barve. Iz 14-dnevnika na 16 straneh se je časopis prelevil v mesečnik na 32 straneh. Pomembno pa se je povečal doseg časopisa, saj ga v zadnjem letu in pol poštarji kot brezplačnik dostavijo v vse poštne nabiralnike v občinah Idrija in Cerkno, na distribucijskih točkah pa je dosegljiv tudi občanom na širšem območju od Baške Grape, Trebuše, Mosta na Soči, Ajdovščine, Vipave, Logatca do Žirov. Mnogo izseljenih rojakov Idrijske novice prejema po pošti tudi v druge kraje Slovenije, pa tudi v tujino.

delo-23-1-20-1.jpg
delo-23-1-20-5.jpg

Danes časopis natisnejo mojstri v tiskarskem središču Dela v Ljubljani

delo-23-1-20-6.jpg

Doba digitalizacije je na področje časnikarstva prinesla številne novosti. Založba se prilagaja in tako lahko že dan po izidu tiskane različice vsi uporabniki spleta elektronsko različico Idrijskih novic berejo tudi na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. »Nove tehnološke možnosti so nas postavile tudi pred izziv oblikovanja televizijskih vsebin. V TV studiu Idrijskih novic smo v letu in pol pripravili 141 televizijskih pogovorov, ki so javno dostopni preko spletnih platform – YouTube kanala, spletne strani in Facebook kanalov. V želji po hitrem posredovanju novic smo postavili tudi spletni portal idrija.com, kjer beležimo že preko 250.000 obiskov mesečno, kar je za naše majhno območje vsekakor dosežek brez primere.« Ob ponosu na 20 let izhajanja in 500 številk časopisa Idrijske novice v uredništvu gledajo tudi v prihodnost. »Zavezani temeljnim postulatom časnikarskega poklica bomo tudi v prihodnje skrbeli za posredovanje informacij na vseh komunikacijskih kanalih. Idrijske novice, srečno v novi eri!« je v uvodniku jubilejne številke še zapisal urednik Damijan Bogataj.

damijan bogataj portret13.jpg
navednice-modre_edited.png

Zavezani temeljnim postulatom časnikarskega poklica bomo tudi v prihodnje skrbeli za posredovanje informacij na vseh komunikacijskih kanalih. Idrijske novice, srečno v novi eri!

DAMIJAN BOGATAJ

urednik Idrijskih novic