100 gojzarjev Daria Corteseja

Objavljeno: sreda, 10. 3. 2021 ob 7:10 | Damijan Bogataj

Martina Čuk iz ekipe bara Gabrijel iz Cerknega je pred dnevi prišla na zamisel, da bi v središču kraja postavili nenavadno umetniško inštalacijo. Domačine in obiskovalcev v teh dneh v Cerknem pozdravlja sto izrabljenih pohodniških gojzarjev.

Vsi so last znanega publicista, založnika in raziskovalca narave Daria Corteseja, ki se to pomlad sooča z nevarno boleznijo. Ko je pred 20 leti v središču Cerknega kupil pol stanovanjske hiše, so se mu izpolnile dolgoletne želje. Kot zaprisežen pohodnik in raziskovalec narave je z novim domovanjem v Cerknem najprej Cerkljanom in potem najširši javnosti začel pripovedovati zgodbo o tem, da je Cerkljanska raj za sonaravno življenje in seveda tudi pohodništvo. Da je sam ničkolikokrat prehodil griče in grape v teh krajih, priča seveda tudi njegova zbirka stotih gojzarjev. Obuvala so izrabljena in tudi vešča čevljarska roka bi jim le težko podaljšala rok uporabe. Kot priča lastnikove neumorne pohodniške žilice pa so se spremenila v dragocene elemente umetniške inštalacije.

gojzar-9-3-2021-4.jpg

»Z njo želimo Dariu dati poguma in mu sporočiti, da ga spoštujemo in cenimo,« je za Idrijske novice povedal Sergej Koncut iz bara Gabrijel. Sočasno pa želijo mimoidoče spomniti, da so lepi in topli dnevi kot nalašč za sprehod ali pa tudi že za resnejši pohod v naravo. Umetniška inštalacija stotih gojzarjev sovpada tudi z objavo nove karte osmih pohodniških poti, ki jo je založila Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno.

Kot napovedujejo avtorji te umetniško-pohodniške inštalacije, bodo gojzarji v Cerknem postavljeni še vsaj mesec dni. O selitvi projekta v druga okolja pa zaenkrat še ne razmišljajo.