GOSPODARSTVO

1,3 milijona evrov za Postojnsko jamo

Objavljeno: sreda, 18. 8. 2021 ob 7:55 | Spletno uredništvo

Evropska komisija je odobrila slovensko pomoč Postojnski jami zaradi škode, povezane z izbruhom epidemije covida-19, v višini približno 1,3 milijona evrov. Gre za pokritje dela škode, ki je nastala zaradi omejevalnih ukrepov, ki jih je morala Slovenija sprejeti za omejitev širjenja virusa.

Kot so pojasnili na Evropski komisiji, se pomoč, ki jo bo prejela družba Postojnska jama d.d., nanaša na obdobje med 26. oktobrom 2020 in 1. junijem letos, ko sta morala Postojnska jama in Predjamski grad zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, zapreti svoja vrata. Ukrep predvideva tudi znižanje koncesijske dajatve za leti 2020 in 2021.

Kot so še pojasnili v sporočilu za javnost, je Evropska komisija ugotovila, da bo ukrep, ki ga je Bruslju priglasila Slovenija, zagotovil nadomestilo za škodo, ki je neposredno povezana z izbruhom koronavirusa, in omejevalnimi ukrepi za zajezitev njegovega širjenja.

Marjan-Batagelj-Postojnska-jama.jpg

Ob tem pa je Evropska komisija odobrila še dodatnih 3,7 milijona evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo upravljavcem žičniških naprav za prevoz oseb na smučarskih pobočjih, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa.

Gre za pomoč v obliki nepovratnih sredstev za nadomestilo 40 % izgube prihodkov od vozovnic, ki so jo upravičenci utrpeli zaradi izbruha koronavirusa v zimski sezoni 2020-2021. Namen sheme je ublažiti nenadno pomanjkanje likvidnosti, s katerim se soočajo upravičenci zaradi omejevalnih ukrepov, ki jih je slovenska vlada sprejela za omejitev širjenja virusa.

Komisija je ugotovila, da je shema v skladu s pogoji, določenimi v začasnem okviru za ukrepe državne pomoči, ter ukrep odobrila v skladu s pravili EU o državni pomoči. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. Kolikšen delež od teh 3,7 milijona evrov bo dobil Marjan Batagelj za delovanje Smučarskega središča Cerkno, še ni znano.

V zadnji oceni turističnih tokov je predsednik uprave družbe Postojnska jama d.d. Marjan Batagelj ugotovil, da je letošnji obisk nekoliko specifičen. 30 odstotkov čezoceanskih gostov ni, med evropskimi pa se je zelo spremenila struktura: »Prevladujejo nemški gostje, na drugem mestu so slovenski, pri čemer se kaže izredno pozitiven učinek turističnih bonov. Zaznavamo pa še eno izrazito posebnost – do tega trenutka se italijanski trg še ni odzval, čeprav ima zelo dobro sliko precepljenosti in prebolelosti.«

Pomoč, ki jo bo prejela družba Postojnska jama d.d., se nanaša na obdobje med 26. oktobrom 2020 in 1. junijem letos, ko sta morala Postojnska jama in Predjamski grad zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, zapreti svoja vrata

postojnska-jama-12-11-019.jpg