1.150 testov za hitro testiranje v Idriji

Objavljeno: torek, 5. 1. 2021 ob 12:06 | Damijan Bogataj

V sredo, 6. januarja, bodo zdravstveni delavci tudi v Idriji pričeli z izvajanjem programa hitrega testiranja občanov v skladu z navodili zdravstvenega ministrstva in vlade RS.

covid-test-5-1-2021.jpg

»Pomembno je, da se posamezniki za testiranje odločijo le v primeru, ko ne kažejo bolezenskih znakov. V primeru bolezenskih znakov ali morebitnega suma na okužbo s koronavirusom pa naj najprej pokličejo telefonsko številko ambulante izbranega osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu Idrija ali Zdravstveni postaji Cerkno. Če pa sami ocenijo, da potrebujejo pomoč takoj, naj pokličejo ambulanto nujne medicinske pomoči,« so zapisali v sporočilu za javnost v Zdravstvenem domu Idrija.

Za vse posameznike, ki se bodo od srede, 6. januarja, odločili za presejalno testiranje v Idriji, velja, da se za testiranje ni potrebno predhodno naročiti. S seboj naj prinesejo samo zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Vsi testirani bodo o izidu testiranja obveščeni s SMS sporočilom na telefonsko številko, ki jo bodo zdravstvenemu osebju posredovali ob izvedbi testiranja.

Zanimanje za testiranje, ki ga je Ministrstvo za zdravje v dogovoru z lokalnimi skupnostmi organiziralo za mestne občine že pred prazniki, je dalo jasno usmeritev, da je potrebno testiranje omogočiti in narediti dostopno za čim širšo javnost. Zdravstveni dom Idrija je že konec lanskega leta skupaj s Civilno zaščito in občino določil lokacijo in tako se bo množično testiranje v Idriji pričelo v sredo, 6. januarja dopoldne. Prebivalci občin Idrija in Cerkno bodo lahko test opravili v podhodu Magazina v Idriji vsak delovni dan med 11. in 16. uro.

Zdravstveni dom Idrija je za izvedbo tega testiranja že prejel 1.150 testov, ki naj bi glede na zanimanje občanov za testiranje na morebitno okužbo z novim koronavirusom zadostovalo za prvo fazo akcije. V ponedeljek, 4. januarja, so bili s hitrimi testi že testirani učitelji, ki so dan pozneje skupaj z učenci v nekaterih oddelkih po dveh mesecih ponovno sedli v šolske klopi.

Pomembno je, da se posamezniki za testiranje odločijo le v primeru, ko ne kažejo bolezenskih znakov

V zadnjih dneh lanskega leta so bili cepljeni oskrbovanci domov starejših v Idriji, na Marofu ter v Črnem vrhu nad Idrijo ter zaposleni v teh domovih. V začetku tega tedna so cepili tudi zdravstvene delavce v Zdravstvenem domu Idrija.

V Zdravstvenem domu Idrija so v tem tednu pričeli tudi s sprejemanjem naročil na cepljenje proti Covidu-19. Odprli so enotno telefonsko številko 05 37 34 222, na kateri se lahko vsi zainteresirani naročijo na cepljenje. To velja za vse, ki imajo izbranega zdravnika v ambulantah ZD Idrija ali ZP Cerkno. Na voljo so vsak delovni dan med 8. in 13. uro. Za prijave in informacije lahko občani tudi pišejo na elektronski naslov cepljenje@zd-idrija.si.

V zadnjih dneh lanskega leta so bili cepljeni oskrbovanci domov upokojencev v Idriji, na Marofu ter v Črnem vrhu nad Idrijo ter zaposleni v teh domovih, ki so izrazili interes za cepljenje. V začetku tega tedna pa so cepili tudi zaposlene zdravstvene delavce in sodelavce v Zdravstvenem domu Idrija.