Župan pri pisateljici v Idrijski rudarski hiši

Objavljeno: 21. 7. 2020 ob 17:51 | Spletno uredništvo

Idrijski župan Tomaž Vencelj je danes dopoldne obiskal muzejsko urejeno Idrijsko rudarsko hišo, kjer že vse od osmega julija ustvarja pisateljica Mateja Perpar v okviru Pisateljske rezidence v rudarski hiši 2020.

Pisateljsko rezidenco v rudarski hiši 2020 izvaja Založba Bogataj v okviru projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II)

Pisateljsko rezidenco v rudarski hiši 2020 izvaja Založba Bogataj kot del projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II, v okviru katerega se skupaj s partnerji v projektu (Mladinski center Idrija, Društvo Idrija 2020, Mestni muzej Idrija in Prostorož) ukvarja z dediščino starih rudarskih hiš v Idriji. Stare rudarske hiše tudi v tej poletnih vročini nudijo odlične bivalne in delovne pogoje. Založba Bogataj je preko javnega poziva zbirala prijave zainteresiranih pisateljev in med prijavljenimi izbrala dve ustvarjalki.

V prvem terminu od osmega do devetindvajsetega julija v muzejsko urejeni Idrijski rudarski hiši v Bazoviški ulici novo literarno delo ustvarja Mateja Perpar iz Ljubljane. Gostujoča pisateljica pa se z Idrijo ne srečuje prvič, saj je srednješolska leta kot dijakinja gimnazije preživela prav v Idriji in v tistih letih je v Idrijskih razgledih že objavljala svoje stvaritve. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz angleškega jezika, sedaj pa je zaposlena na Radiu Slovenija kot napovedovalka.

Njen literarni opus je širok in bogat. Piše radijske igre, humoreske, kratke zgodbe, pa tudi pravljice. Je prejemnica cele vrste nagrad in priznanj v domovini. Angleška različica njenega kratkega dramskega dela Vas lahko zapeljem z naslovom Allow me to Seduce You v avtoričinem prevodu pa je doživela bralno uprizoritev tudi v londonskem gledališču The Blue Elephant.

Idrijski župan Tomaž Vencelj ji je izrekel dobrodošlico in ji zaželel obilo ustvarjalnega navdiha pri snovanju novega literarnega dela. Mateja Perpar se je zahvalila za pozornost in pohvalila pogoje za delo. Zgodba stare rudarske hiše jo navdihuje, kakšno literarno delo bo po koncu pisateljske rezidence oddala na založbo, pa še ni razkrila. Javnosti se bo predstavila ob robu petkovega večernega koncertnega nastopa glasbeno-pripovedovalske skupine Bajate pred Idrijsko rudarsko hišo v Bazoviški ulici za Frančiškovim jaškom.

bajate-21-7-2020.JPG