Žlikrofi vabijo v Idrijo

Objavljeno: 20. 8. 2020 ob 10:08 | Spletno uredništvo

Praznik idrijskih žlikrofov je osrednji kulinarični dogodek leta na Idrijskem. Dogodek se letos zaradi koronakrize seli v idrijsko Mejco.

tilen-bozic-20-8-2020-6.jpg

Mejca bo ta konec tedna osrednje prizorišče Praznika idrijskih žlikrofov. Po napovedih organizatorjev bo to velik praznik vseh, ki občudujejo žlikrofe. Ti pa sodijo med deset najbolj znanih jedi v Sloveniji. V preteklih letih so za promocijo, ocenjevanje in festival skrbeli na razvojni agenciji ICRA, zadnja leta pa so organizacijo praznika prevzeli mladi.
Kot je v pogovoru z Vesno Marinac povedal predstavnik organizatorjev Tilen Božič, bo letošnji festival spet postregel z vrsto zanimivih novosti. In ker pri izdelavi klasičnih žlikrofov skoraj ni mogoče izumiti nič novega, se domišljija kuharskih mojstrov razplamti ob snovanju omak. Tako kot vsako leto bodo tudi letos predstavili nove omake, ki na račun svojih sestavin žlikrofom dodajo novo zgodbo. Organizatorji napovedujejo celo kombinacijo žlikrofov s sladoledom, za kar bodo poskrbeli kuharski in slaščičarski mojstri iz slaščičarne Gabron. Prireditev bo letos potekala v Mejci, zaradi koronakrize pa bodo morali organizatorji skrbeti tudi za predpisane ukrepe za varovanje zdravja udeležencev. 

tilen-bozic-20-8-2020-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Po standardih je določeno, kakšni morajo biti oblika in dimenzije žlikrofov. Certificiranje vsako leto izvede Idrijsko cerkljanska razvojna agencija. Obstaja postopek, s katerim lahko ponudniki pridobijo certifikat, ki se vsako leto znova obnavlja. Večina certificiranih ponudnikov idrijskih žlikrofov se predstavlja tudi na našem dogodku.

Izpeljali bodo tudi že tradicionalno tekmovanje za naziv Jegerchef, v katerem se bodo kuharske ekipe lovskih družin pomerile v pripravi omake iz mesa divjačine. V komisiji za ocenjevanje teh bo tudi idrijski župan Tomaž Vencelj.
Več o zgodovini žlikrofov, njihovi priljubljenosti tako med Idrijčani kot tudi gosti iz drugih dežel ter o prihodnosti festivala pa v posnetku pogovora Vesne Marinac s Tilnom Božičem v studiu Idrijskih novic.