Žlikrof je pravi ambasador Idrije v svetu

Objavljeno: 25. 8. 2020 ob 10:46 | Spletno uredništvo

Letošnji Praznik idrijskih žlikrofov so organizatorji iz mestnega središča prestavili v Mejco in ta se je izkazala kot odlično prizorišče družabnih dogodkov. Z bogatim programom so očarali obiskovalce od blizu in daleč in med njimi tudi predsednika države Boruta Pahorja, ki je v spremstvu župana Tomaža Venclja prišel na prizorišče nekaj po 12. uri.

fotografije: Marko Arandjelovič (Kraftart) in Sara Prezelj

Na Prazniku idrijskih žlikrofov, ki ga je letos že četrto leto zapored organizira ekipa Mladinskega centra Idrija, je bilo na voljo 30 različnih jedi z idrijskimi žlikrofi ter drugimi polnjenimi testeninami, od tradicionalnih omak do sodobnih kulinaričnih postrežb. Predstavljali so se tudi ponudniki blagovne znamke »Idrija izbrano« ter regionalni vinarji in mikro pivovarji. Že tradicionalno so se lovske družine pomerile v kuhanju divjačinske bakalce, mesne omake, ki jo je ocenjevala žirija – župan Tomaž Vencelj, kuharski mojster Črt Butul ter poznavalka peke z drožmi Anita Šumer. Po mnenju strogih ocenjevalcev se je najbolje odrezala ekipa Lovske družine Krekovše.

Poseben dodatek k dogodku je letos predstavljal program, vezan na idrijske rudarske hiše. Organizatorji so ponujali voden sprehod, celodnevni doživljajski program v muzejski rudarski hiši ter urbano igro za mlade. Tudi letošnja izvedba praznika je dala velik poudarek na trajnosti. Uporabljali so le biorazgradljiv pribor in kozarce ter strogo ločevali odpadke.

800 kilogramov

žlikrofov so postregli v Mejci

zlikrofi-25-8-2020-4.jpg
zlikrofi-25-8-2020-7.jpg

Predsednik države Borut Pahor se je najbolj navduševal nad veganskimi žlikrofi s tartufi

Predsednik države Borut Pahor se je sprehodil med stojnicami, se zanimal za recept priprave žlikrofov in degustiral več različnih omak. Najbolj se je navduševal nad veganskimi žlikrofi s tartufi, za piko na i pa so mu gostitelji postregli še s tortico Rezi iz gostilne Škafar.

Pred odhodom iz Idrije si je predsednik v spremstvu poslanca Sama Bevka ogledal še Kamšt in v njej največje leseno vodno kolo v Evropi. O pomenu naprave za rudnik pa je predsedniku in članom njegovega spremstva spregovoril kustos iz muzeja Miha Kosmač. Predsednik je bil nad videnim navdušen in je zato za celo uro podaljšal sicer do minute skrbno načrtovan obisk Idrije.

Ko so pozno zvečer organizatorji zbrali številke, so ugotovili, da so na letošnjem Prazniku idrijskih žlikrofov ponudniki pripravili, skuhali in postregli skoraj 800 kilogramov žlikrofov. To pa je enkrat več kot lani, kar priča o novem rekordnem povpraševanju po tej idrijski specialiteti. Zadovoljni so bili tudi ponudniki vin ter piva, saj so samo mikro pivovarji gostom postregli več kot 1.000 litrov odličnega piva. Takega povpraševanja po žlikrofih, omakah, pivu in vinu organizatorji v Idriji ne pomnijo.

Kljub omejitvam zaradi epidemije se je odlično izkazalo tudi prizorišče. Zato številni predlagajo naj se v prihodnje v Mejci tradicionalno organizirajo velike javne prireditve. V vročem dnevu je bil hlad Idrijce blagodejen za vse.