DEDIŠČINA

Žlikrof je kralj

Objavljeno: petek, 20. 8. 2021 ob 10:24 | Spletno uredništvo

Predzadnja sobota tega poletja je v Idriji spet namenjena žlikrofom. Ta tradicionalna jed povezuje generacije, spodbuja inovacije v kulinariki in navdušuje vse, ki se z njo prvič srečajo.

zlikrofi-20-8-2021.jpg

Ob žlikrofih pa ne bo manjkala tudi izbrana ponudba slovenskih vinarjev in lokalnih kraft pivovarjev. Kot dodatno ponudbo pa letos predstavljajo tudi prvi lokalni gin in poletne koktajle izpod rok enega od mojstrov priprave teh pijač.

Obiskovalci festivala v Mejci bodo spoznavali tudi »bratrance« idrijskih žlikrofov, saj so organizatorji na predstavitev povabili tudi izdelovalce ribniških in savinjskih žlinkrofov. Mojstri domačih obrti, združenih pod blagovno znamko Idrija izbrano, bodo predstavili in v nakup ponudili svoje izdelke.

Ob robu osrednjega programa bo potekalo tudi tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bakalce, ki je izvirno tradicionalna omaka žlikrofov. Udeleženci se bodo pomerili za pridobitev naziva »Jagerchef 2021«. Muzej bo ta dan odprl vrata bližnje Kamšti, ki je tehnični biser nacionalnega pomena.

Organizatorji zagotavljajo, da bodo prireditev izpeljali po ekoloških načelih, saj bodo v uporabi le povratni kozarci, razgradljiv pribor in krožniki. Organizirano bo tudi brezplačno hitro testiranje za obiskovalce.

»Kljub nestabilnim epidemiološkim ukrepom, ki trenutno pestijo celo Slovenijo, bo tudi letošnji Praznik idrijskih žlikrofov potekal praktično neokrnjeno,« so v sporočilu za javnost dan pred dogodkom zapisali organizatorji. Ti zagotavljajo, da bodo obiskovalce pričakali prvovrstni idrijski žlikrofi, ki so kot tradicionalna zajamčena posebnost zaščiteni tudi na evropski ravni. Številne izvirne omake bodo v letu, ko se Slovenija ponaša z naslovom Evropska gastronomska regija, obogatile že tako poln okus idrijskih žlikrofov.

zlikrofi-20-8-2021-2.jpg

Miha Robnik (Dans Fotr Kuha) bo v Idriji stregel Savinjske žliNkrofe