KULTURA

Žiga Lakner nastopil na proslavi

Objavljeno: petek, 24. 12. 2021 ob 8:02 | Spletno uredništvo

Na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki je v četrtek, 23. decembra potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, je eno od pevskih točk izvedel Žiga Lakner. Scenarist proslave Igor Pirkovič si je proslavo zamislil kot kot poziv k enotnosti, ponosu, strpnosti, k spoštovanju različnosti, dostojanstvu, k zavedanju o tem, kdo smo in kaj smo in kakšna je naša zgodovina, na katero smo lahko, več kot upravičeno, ponosni.

ziga lakner-24-12-21.jpg

S predstavitvijo dosežkov duhovno-kulturne omike osmih slovenskih pokrajin: Primorske, Prekmurja, Dolenjske in Bele krajine, Koroške, Gorenjske, Štajerske, Notranjske, je orisal izpovedni lok prireditve. Publika v dvorani in gledalci pred tv zasloni so prisluhnili poeziji slovenskih avtorjev, čvrsto povezanih s posamezno pokrajino. Nepogrešljiv del proslave sta bila seveda tudi glasba in ples. Avtorji in izvajalci teh točk pa so bili tako ali drugače intimno povezani z vsako posamezno pokrajino. Prav poseben pomen je scenarist dal raznolikosti avtohtonih folklornih delov v katerih so nastopili plesalci v raznobarvnih nošah.

Na oder so postavili tudi velik LED-zaslon, ki je pomembno dopolnil odrsko scenografijo. Osrednji govornik na proslavi je bil predsednik vlade Janez Janša. V predzadnji točki programa je, ob spremljavi Ženske vokalne skupine Diva in Moške vokalne skupine Potoški fantje, zapel Žiga Lakner, sicer študent solo petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla ga je spremljal posebej za to priložnost sestavljen komorni orkester.

Posnetek proslave si lahko ogledate v video arhivu RTV Slovenija in na spodnji povezavi.

VIDEO POSNETEK

ziga lakner-24-12-21-3.jpg
ziga lakner-24-12-21-2.jpg
navednice-modre_edited.png

Iskrena hvala vsem za vse čestitke. V veliko čast in veselje mi je bilo sodelovati na slavnostni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije.

ŽIGA LAKNER

v izjavi po proslavi