ŠPORT

Žiga Frelih odhaja na Portugalsko

Objavljeno: petek, 3. 9. 2021 ob 10:59 | Spletno uredništvo

Nogometni klub Gil Vicente iz mesta Barcelos je na spletni strani objavil novico, da je v člansko moštvo vključil vratarja Žigo Freliha, ki je prve korake v svet nogometa napravil v idrijskem nogometnem klubu. Odhod v tujino je bil za Žigo Freliha, ki mu je Občina Idrija ob letošnjem prazniku občine podelila posebno nagrado za mlade športnike, po razhodu z vodstvom Olimpije v Ljubljani nekaj povsem logičnega.

ziga-frelih-3-9-2021-2.jpg

Njegovo ime se je pojavljalo v medijih ob škandalu, ki so ga zakuhali mladi nogometaši na Bledu v času priprav. Žiga Frelih je zanikal vpletenost v te dogodke in zavrnil vsa namigovanja o nedostojnem vedenju. Ko je v Olimpijo prišel novi trener Sava Milošević in po vrnitvi trenerja vratarjev Dina Šeremeta so mu iz uprave kluba sporočili, da je izgubil status prvega vratarja, ki je po odločitvi trenerjev pripadel izkušenejšemu Nejcu Vidmarju. Žiga Frelih na uvodu nove sezone tako ni branil na nobeni uradni tekmi, prav tako ga ni bilo na klopi. Ko je postajalo vse bolj jasno, da je razhod med Olimpijo in Frelihom neizogiben, se je klub odzval s skopim obvestilom, da se je razšel z vratarjem, ki mu želi srečno športno pot.

Žiga Frelih je v minuli sezoni branil prav na vseh 36 tekmah prve lige. V Ljubljani je imel veljavno pogodbo do leta 2023, ki pa sedaj ne obstaja več. Ker je odšel brez odškodnine, Olimpija ne bo ničesar iztržila od njegovega predčasnega slovesa. Kot je poročal časnik Dnevnik, naj bi Frelih sam predlagal sporazumno prekinitev pogodbe, saj v tako negotovih razmerah in razburkanem okolju ni imel več pravih možnosti za napredovanje.

Ker je Frelih odšel brez odškodnine, Olimpija ne bo ničesar iztržila od njegovega predčasnega slovesa.

Nogometni klub Gil Vicente je bil ustanovljen leta 1924, najboljša sezona za ekipo pa je bila v sezoni 1999/2000, ko je klub v nacionalni ligi končal na petem mestu.

barcelos-3-9-2021-2.jpg
barcelos-3-9-2021.jpg

Mesto Barcelos leži v okrožju Braga v provinci Minho na severu Portugalske. Pred desetletjem je imelo okoli 120.000 prebivalcev. Barcelos je del Unescove mreže ustvarjalnih mest kot mesto obrti in ljudske umetnosti.

ziga-frelih-3-9-2021-1.jpg

Po navedbah vodstva nogometnega kluba Gil Vicente iz Barcelone je Žiga Frelih podpisal pogodbo do leta 2024. Kakšno bo sodelovanje Žige Freliha v novem klubu, bodo navijači videli že v nedeljo, 12. septembra, ko se bodo nogometaši Gil Vincenteja v rednem krogu nacionalnega prvenstva Portugalske pomerili z nogometaši FC Vizela. Trenutno klub zaseda sedmo mesto med 18 klubi v nacionalni ligi.