Žarišče sobotnega potresa v bližini Idrije

Objavljeno: ponedeljek, 4. 1. 2021 ob 9:27 | Spletno uredništvo

V soboto, 2. januarja, so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 1. uri in 9 minut zabeležili zmeren potresni sunek magnitude 1,0 v bližini Ljubljane. Ob 6. uri in 4 minute pa so se tla spet stresla. Epicenter tega potresa z magnitudo 1,1 je bil v neposredni bližini Idrije.

foto: Arso potresi

Po prvih podatkih je bilo žarišče prvega potresa dva kilometra vzhodno od Ljubljane. Potres so čutili posamezni prebivalci Ljubljane. Žarišče drugega potresa pa je bilo 42 kilometrov zahodno od Ljubljane, blizu Idrije. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vojskega in Idrije.

Intenziteta obeh potresov v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, so še ocenili na Uradu za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje. Decembra so se v Sloveniji v 30 dneh tla stresla več kot 60-krat. »Robovi potresnih prelomnic potekajo preko Apeninov, Alp in nazaj prek Dinarskega gorovja. Zato so tukaj najmočnejši potresi. Zaradi teh napetosti je zemljina skorja razpokana od prelomov, močno prelomljena je tudi Slovenija,« je za medije povedal seizmolog Andrej Gosar.

Najmočneje se je pred dobrega pol tisočletja pri nas streslo prav v bližini Idrije. Magnitudo tega potresa strokovnjaki danes ocenjujejo na 6.8, kar je celo malenkost več od zadnjega potresa na Hrvaškem.