COVID-19

Številni starši ne podpirajo novih ukrepov

Objavljeno: četrtek, 11. 11. 2021 ob 10:30 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Zadnja navodila vlade o testiranju otrok in prepovedi mask iz blaga so med starše, šolarje in učitelje vnesla veliko nemira. Prej zelo redkim oporečnikom se je v zadnjih dneh priključilo veliko število staršev osnovnošolskih otrok, ki se z ukrepi ne strinjajo in opozarjajo tudi na nedoslednosti zakonodajalca.

Uvedba obveznega samotestiranja, ki naj bi ga s ponedeljkom opravljali vsi otroci v prostorih šole, prinaša vrsto pomislekov. Predvsem starši mlajših otrok opozarjajo, da otroci prve triade niso sposobni izvajati samotestiranja, učitelji pa za testiranja niso usposobljeni, niti pristojni. Številni starši opozarjajo tudi na to, da je nošenje težkih mask za majhne otroke zelo obremenjujoče in to pri nekaterih povzroča tudi stisko in težave z dihanjem. Samoorganizirani starši zato opozarjajo in pozivajo predstavnike oblasti in šolske ravnatelje naj zaščitijo interese in pravice malih šolarjev.

ivica-voncina-31-8-2020-6.jpg
navednice-modre_edited.png

Pristojne smo seznanili z vsemi pomisleki in težavami, ki nastopijo z upoštevanjem odloka o samotestiranju učencev v šoli. Nismo dobili odgovorov. Zato smo jih včeraj javno pozvali, da presodijo o smiselnosti teh ukrepov.

IVICA VONČINA

ravnateljica OŠ Idrija

maske-11-11-2021-2.jpg

Sredi te aktualne problematike so tudi na idrijski osnovni šoli, ki je s 730 otroki ena največjih osnovnih šol v državi. Ravnateljica Ivica Vončina ob tem poudarja, da je vodstvo šole na eni strani dolžno spoštovati navodila in ukrepe šolskih oblasti in sočasno organizirati pouk tako, da otroci zaradi ukrepov vlade ne bodo izpostavljeni stiskam.

»Sestanek, ki smo ga včeraj imeli s predstavniki MIZŠ, NIJZ in Ministrstva za zdravje, je bil neuspešen. Ministrica se sestanka ni udeležila. Že dan prej smo jih s pismom seznanili z vsemi pomisleki in težavami, ki nastopijo z upoštevanjem odloka o samotestiranju učencev v šoli. Nismo dobili odgovorov. Zato smo jih včeraj javno pozvali, da presodijo o smiselnosti teh ukrepov. Zavzemamo se za uvajanje takih ukrepov, ki bodo temeljili na pozitivnih izkušnjah preteklih obdobij in bodo sprejemljivi in izvedljivi za udeležene v pedagoškem procesu,« je v izjavi za javnost danes zapisala ravnateljica idrijske osnovne šole Ivica Vončina.