STUDIO

Špela Flajšaker in Flutes’ Bosses kvartet

Objavljeno: petek, 2. 7. 2021 ob 11:56 | Spletno uredništvo

Špela Flajšaker sodi med prizadevne učitelje idrijske glasbene šole. Kvartet flavt, ki ga vodi in umetniško usmerja, je bil opažen in nagrajen na nedavnem državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig.

spela-flajsaker-1-7-2021-7.jpg

Kot je povedala Špela Flajšaker v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic, se je za flavto navdušila že v mladih letih. Ob vpisu na nižjo glasbeno šolo v Idriji je v vse tri rubrike želenih inštrumentov napisala flavto in tudi s tem prepričala komisijo, da ji je dodelila učno mesto v razredu flavte. Prve korake v svet glasbe je naredila ob pomoči učiteljice Gordane Buh, sestre znane pop pevke in ustvarjalke Neže Buh – Neishe. Že po prvih korakih v svet flavte je Špela Flajšaker pokazala izreden talent, ki ga je nadgradila še s trdim delom. To pa je prineslo tudi prve nagrade na domačih in tujih tekmovanjih.

Že med obiskovanjem gimnazije v Idriji je sočasno obiskovala konservatorij za glasbo v Celovcu v razredu profesorice Adel Oborzil. Tam je po končani srednji šoli nadaljevala tudi študij flavte in ga sklenila z odlično oceno.

Ob vpisovanju na magistrski študij je lahko izbirala med tremi glasbenimi akademijami v Celovcu, Salzburgu in Ljubljani, saj je na vseh treh opravila sprejemni izpit. Odločila se je za Ljubljano, kjer si je pridobila naziv magistre glasbe. Z odlično opravljenimi izpiti s področja pedagogike pa lahko sedaj poučuje flavto v javnem glasbeno-izobraževalnem sistemu. Njeni glasbeni kolegi, ki teh izpitov nimajo, imajo pri poučevanju nemalo težav.

spela-flajsaker-1-7-2021-6.jpg

Na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig v Mariboru so članice kvarteta flavt osvojile srebrno plaketo

Špela Flajšaker je že vrsto let tudi uveljavljena orkestrska glasbenica. Že v času študija si je v hudi konkurenci izborila mesto v orkestru na mednarodnem orkesterkampu v Nemčiji kot edina udeleženka iz Slovenije. Pred desetimi leti pa je preko avdicije dobila mesto v mladinskem simfoničnem orkestru v San Diegu v Kaliforniji v ZDA, kjer se je en mesec izpopolnjevala v igranju flavte in orkestrski igri.

Pomembno je tudi njeno članstvo v Godbenem društvu rudarjev Idrija, kjer je vodja flavt v pihalnem orkestru. S tem domačim orkestrom sodeluje že vse od leta 2007. Ne gre pa prezreti tudi njenega poustvarjanja z večjimi sestavi. Kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom v Celovcu z izvedbo Koncerta za flavto in orkester Jacquesa Iberta, s komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije pa je nastopila v Idriji z izvedbo Bachovega koncerta v d-molu za flavto in komorni godalni orkester.

navednice-modre_edited.png

Članica idrijske godbe sem od leta 2007. Sprva sem kar plašno pristopila k orkestru, danes pa mi je v ponos, da svoje znanje lahko prenašam tudi na ostale in jim pomagam.

VIDEO POSNETEK

spela-flajsaker-1-7-2021-5.jpg

Od leta 2016 Špela Flajšaker poučuje flavto na Glasbeni šoli v Idriji in na podružnici v Cerknem. Poučevanje jo zelo veseli. Da je njeno delo opaženo tudi med strokovnjaki, pa priča nagrada, ki so jo letos dobile njene učenke v kvartetu flavt. Na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig v Mariboru so namreč osvojile srebrno plaketo. Nastopile so tudi v studiu Idrijskih novic, njihov nastop pa si lahko ogledate v sklopu pogovora s Špelo Flajšaker.

AUDIO POSNETEK

Špela Flajšakerflavtistka
00:00 / 15:57