AKTUALNO

Šolarji predlagajo umiritev prometa v okolici šole

Objavljeno: četrtek, 2. 12. 2021 ob 7:34 | Spletno uredništvo

Devetošolci iz Osnovne šole Idrija so na spletnem dogodku županu Občine Idrija Tomažu Venclju predali svoje pobude in predloge, ki se nanašajo na izboljšanje prometne varnosti v okolici njihove šole in v lokalnem okolju.

Pobude Občini Idrija so učenci razvijali v okviru projekta »Razmišljam hitro, vozim počasi« na tako imenovanih delavnicah Hitrost, ki jih izvaja Zavod vozim v partnerstvu z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Sipronika. V okviru projekta so učenci ugotovili, da je hitrost eden od poglavitnih vzrokov za nastanek prometnih nesreč. Za ta namen sta Zavarovalnica Triglav in podjetje Sipronika tudi v Idriji v bližini osnovne šole namestila 3-PTC merilnik hitrosti, preko katerega so učenci lahko opazovali vedenje mimovozečih.

osnovna-sola-os-idrija_edited.jpg

Pri iskanju možnih rešitev za zmanjševanje hitrosti v okolici šole in v širšem lokalnem okolju so učenci imeli v mislih, kaj lahko naredijo oni sami in kaj lokalna skupnost – v prvi vrsti občina.

Učenci vidijo, da lahko sami k boljši prometni varnosti prispevajo s tem, da kot sopotniki ne motijo voznika med vožnjo, pa tudi da pravočasno načrtujejo odhod od doma in se s tem izognejo nepotrebnemu hitenju. Večjo odgovornost občine pa vidijo pri postavitvi grbin pred šolo in vrtcem, postavitvi prometnih znakov na vidnejša mesta, povečanem nadzoru na cestah in višjih kaznih za kršitelje, postavitvi policistov iz kartona na različne lokacije po občini Idrija, razmisleku o vpeljavi glasbenih cest (po vzoru Avstrije) in omogočanju več predavanj za temo varne vožnje in varnosti v prometu.

Župan Občine Idrija Tomaž Vencelj je pohvalil predloge učencev, ki se mu zdijo zanimivi in inovativni, predvsem ideja o glasbenih cestah, in poudaril, da si Občina Idrija prizadeva za izboljšanje prometnih razmer na tem področju

ivica-voncina-31-8-2020-6_edited.jpg
navednice-modre_edited.png

Prav je, da damo otrokom možnost, da so že sedaj slišani, da povedo kako oni vidijo situacijo, predvsem pa da smo jim zgled. Želim, da za naše otroke storimo največ kar lahko in kar je v naši moči in s tem poskrbimo za njihovo varnost.

IVICA VONČINA

ravnateljica OŠ Idrija

Župan Občine Idrija Tomaž Vencelj je pohvalil predloge učencev, ki se mu zdijo zanimivi in inovativni, predvsem ideja o glasbenih cestah in poudaril, da si Občina Idrija prizadeva za izboljšanje prometnih razmer na tem področju. Predstavil je tudi konkretne načrte za izgradnjo kolesarske ceste proti Idrijski Beli in kolesarske ceste med Marofom in Spodnjo Idrijo, ki bosta zagotavljali tako varno kolesarsko kot tudi peš pot. Z zbranimi je delil idejne načrte za novo območje kratkotrajnega parkiranja v bližini osnovne šole, s čimer bi se razbremenilo cesto med osnovno šolo in idrijsko glavno avtobusno postajo.

»Z dogodkom predaje pobud lokalnim odločevalcem smo tako zaključili projekt, ki pa se bo nadaljeval, saj je njegova učinkovitost velika, ustvarjajo pa se zavedajoči se mladi, ki znajo izraziti svoja mnenja in bodo imeli moč, da v svojem okolju kaj spremenijo,« je ob zaključku projekta dodal David Razboršek, direktor Zavoda vozim.

Ravnateljica Osnovne šole Idrija Ivica Vončina je poudarila pomembnost vključevanja učencev v tematiko hitrosti: »Prav je, da jim damo možnost, da so že sedaj slišani, da povedo kako oni vidijo situacijo, predvsem pa da smo zgled,« in nadaljevala, da si želi, da za naše otroke storimo največ kar lahko in kar je v naši moči in s tem poskrbimo za njihovo varnost.

Zakaj je naslavljanje problematike hitrosti pomembno tako na nacionalnem kot tudi lokalnem nivoju je poudarila Dragica Sternad Pražnikar, predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa: »Skoraj vsako drugo izgubljeno življenje na slovenskih cestah je posledica neprilagojene hitrosti. Zaradi vseh teh dejavnikov je naslavljanje problematike hitrosti nujno na nacionalni in lokalni ravni, pri čemer je ključno povezovanje različnih področij in deležnikov prometne varnosti - preventiva, vzgoja in izobraževanje voznikov ter nadzor s strani policije. Omejitve hitrosti so namenjene naši varnosti. Toda predpisana višina omejitve hitrosti ne pomeni, naj ves čas vozimo s takšno hitrostjo temveč hitrost vožnje prilagajajmo voznim razmeram in pogojem.«

Tina Žgavc, direktorica Zavarovalnice Triglav, Območne enote Nova Gorica, je o samem projektu dodala: »Pešci kljub številnim izboljšavam v prometu ostajajo najranljivejši člen. Še posebej najmlajši, ki so najbolj ogroženi ravno v trenutku, ko prečkajo cesto. Zato smo v največji slovenski zavarovalnici že več kot 80 lokalnim skupnostim pomagali, da so v jedro naselij namestili prikazovalnike za umirjanje hitrosti. A slednji, čeprav so interaktivni, lahko ostanejo le znaki. Sprememba se zgodi šele z našim drugačnim obnašanjem v prometu.«

Tina-Zgavc_1000-200x200.jpg
navednice-modre_edited.png

Pešci kljub številnim izboljšavam v prometu ostajajo najranljivejši člen. Še posebej najmlajši, ki so najbolj ogroženi ravno v trenutku, ko prečkajo cesto. Zato smo v največji slovenski zavarovalnici že več kot 80 lokalnim skupnostim pomagali, da so v jedro naselij namestili prikazovalnike za umirjanje hitrosti. 

TINA ŽGAVC

direktorica Zavarovalnice Triglav, OE Nova Gorica