Šolarji popisujejo spomine na vojno

Objavljeno: sreda, 3. 3. 2021 ob 7:11 | Spletno uredništvo

Iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo so sporočili, da se je zaključila prva faza jubilejnega desetega literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«. Letos se je na razpisani natečaj odzvalo rekordno število osnovnošolcev iz občin Idrija in Cerkno.

foto: spletni arhiv OZVVS

Svoje literarne prispevke, ki so jih pripravili ob pomoči svojih prizadevnih mentorjev, je poslalo štiriinšestdeset mladih avtorjev. Od tega osem iz Osnovne šole Cerkno, deset iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo, sedemnajst iz Osnovne šole Idrija in devetindvajset iz Osnovne šole Spodnja Idrija.

»Namen natečaja je, da učenke in učenci od 7. do 9. razreda osnovnih šol raziskujejo dogodke in napišejo svoja razmišljanja ter pripovedi spominov svojih staršev, starih staršev ali znancev o tem, kako so doživljali osamosvajanje Slovenije in dogodke osamosvojitvene vojne za Slovenijo, ki so se dogajali na območju današnjih občin Idrija in Cerkno,« je v sporočilu za javnost zapisal predsednik veteranske organizacije Marijan Platiše.

Strokovna komisija pod vodstvom upokojenega učitelja Zorka Velikanjeta bo pozorno prebrala vse prispele literarne prispevke in v skladu s pravili razpisa izmed njih izbrala tiste, ki vsebinsko najbolj ustrezajo vsebini, namenu in cilju razpisa. OZ VVS Idrija Cerkno bo tudi letos izdalo posebno knjižico – zbornik, v katerem bodo objavljeni literarni prispevki, ki so prispeli na letošnji literarni natečaj. Ob jubilejnem natečaju pa bo zbornik obogaten še z zgodovinskim pregledom vseh dosedanjih literarnih natečajev.

»Ob uspešno izpeljanem desetem literarnem natečaju člani in vodstvo veteranske organizacije vodstvom osnovnih šol, prizadevnim mentorjem in vsem mladim avtorjem čestitamo in se zahvaljujemo za opravljeno delo,« so še zapisali iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo.