Šolarji ostali brez povezave

Objavljeno: 21. 10. 2020 ob 13:21 | Damijan Bogataj

V ponedeljek, 19. oktobra, so osnovne šole od vključno šestega razreda dalje ter srednje šole in univerze zaprle svoja vrata. Običajen pouk poteka le na osnovnih šolah, od prvega do petega razreda.

os-idrija-osnovna-šola
racunalnik-ne-dela

Ob prehodu na pouk na daljavo so se številne šole soočile z internetnimi težavami. Državno šolsko omrežje Arnes se je že na prvi dan pouka na daljavo sesulo in zaradi tega so bili številni starši in učitelji zelo zaskrbljeni. »V Idriji je na pouk na daljavo teden dni pred začetkom počitnic prešlo 298 učencev. Večina njihovih učiteljev redno prihaja v šolo, kjer iz razredov ali kabinetov preko internetne povezave poskušajo izvajati pouk po letnem delovnem načrtu,« je za Idrijske novice povedala Ivica Vončina, ravnateljica največje šole v idrijski občini. Obljube ministrstva in operaterjev sistema Arnes o hitri odpravi napake pa se tudi drugi dan po začetku pouka na daljavo niso uresničile. Učitelji in starši so zaradi tega zaskrbljeni, a nemočni.

Podobne težave s sistemom Arnes imajo tudi učenci na osnovni šoli v Črnem Vrhu nad Idrijo, kjer je v pouk na daljavo vključenih 70 učencev. Kot je povedala ravnateljica Irena Kenk, Arnesov sistem s prekinitvami deluje do 11. ure, kasneje pa je povsem neuporaben. »Šola pri tem ni prav nič kriva. Učitelji imajo opremo in znanje za izvajanje pouka na daljavo. Žal pa državna mreža očitno ne zmore teh obremenitev,« je še dodala ravnateljica Irena Kenk. Šola rešuje tudi težave družin, kjer nimajo primernih računalnikov, tako da zagotavlja računalnike in tablice iz svoje zaloge. Nekaj prenosnikov pa so dobili tudi kot donacijo pred nekaj dnevi.