Šola spodbuja prostovoljstvo

Objavljeno: sreda, 2. 12. 2020 ob 13:05 | Avtorica besedila: Urša Erjavec

V oddelkih podaljšanega bivanja na Osnovni šoli Idrija smo skupaj z Zavodom Sopotniki pomagali sooblikovati Dan za spremembe 2020.

foto: Ana Kurtanjek

Prostovoljec si, ko opraviš delo za nekoga drugega brez pričakovanja materialnih koristi. Odličen primer prostovoljcev v Idriji so prostovoljni vozniki pri Zavodu Sopotniki, ki že od januarja letos pomagajo starejšim pri uresničevanju enakopravnih možnosti do socialnega stika in aktivne vključenosti v družbo.

Tudi v oddelkih podaljšanega bivanja spoznavamo pomen prostovoljstva z nudenjem pomoči drugemu pri pisanju domačih nalog in s sodelovanjem na različnih natečajih. Učenci preko natečajev še dodatno spoznajo, da je prostovoljstvo »zakon«, saj širi socialno mrežo, osmišlja naš čas in nam daje občutek, da smo koristni, hkrati pa nas ščiti pred sebičnostjo in apatijo.

Zato smo se v začetku septembra z velikim veseljem odzvali vabilu Zavoda Sopotniki k ustvarjanju prisrčnih pozornosti za uporabnike storitve. Pod vodstvom učiteljic Tanje Andder, Žive Caruso, Urše Erjavec, Polone Kapitan, Erike Kavčič, Marie Ane Kremžar Jerman, Ane Kurtanjek, Tee Mihelič, Martine Vidmar in Anite Vihtelič Janež se je akcije udeležilo 185 učencev od 1. do 5. razreda.

Z mislijo, da si starejši, ki si želijo prijaznih besed in družbe, zaslužijo pozornost, so se učenci odgovorno lotili svoje naloge. Skupno so izdelali nekaj manj kot 200 risbic na temo kako si krajšajo čas, ko se počutijo same, kaj jih spravi v dobro voljo, kako potujejo in kam radi gredo, zraven pa pripisali še pozitivno misel. Da pa se je končna ideja uresničila, so pomagali v podjetju Kartonaža Alič Idrija, ki nam je darovalo kartone, iz katerih je vsaka skupina podaljšanega bivanja ustvarila prikupno in unikatno vozilo, nanj pa prilepila svoje izdelke.

Risbice s sporočili, ki jih bodo starostniki prejeli, ko se bodo s Sopotniki zapeljali po opravkih, so učenci z ravnateljico Ivico Vončina predali v roke predstavnici zavoda idrijske enote Tini Benčina na dvorišču šole. Mednarodni dan prostovoljstva se bliža, saj ga vsako leto obeležujemo 5. decembra. Stopajmo po skupni poti z roko v roki, pri tem pa naj nas vodi modrost kralja Salomona: »Nihče ni tako velik, da ne bi potreboval pomoči, in nihče ni tako majhen, da je ne bi mogel nuditi.«