KULTURA

Črtomir Šinkovec povezuje pesnike

Objavljeno: ponedeljek, 5. 7. 2021 ob 12:54 - zadnja posodobitev: 6. 7. 2021 ob 13:53 | Spletno uredništvo

V soboto in nedeljo, 3. in 4. julija, so na Vojskem pod častnim pokroviteljstvom nekdanjega predsednika republike Danila Türka potekali tretji Šinkovčevi dnevi poezije.

Nagrajenca pesniškega natečaja za odrasle – Ester Gomisel in Borja Bolčina | vse fotografije: Vladimir Kržišnik

Na nedeljski zaključni prireditvi v polni dvorani Doma krajanov in gasilcev Vojsko sta zbranim spregovorila tudi Danilo Türk in Irena Novak – Popov. Prvi je citiral slovensko-ameriškega pisatelja, prevajalca in politika Louisa Adamiča, ki je dejal, da je največja slovenska industrija umetnost, Danilo Türk pa se je vprašal, ali to za našo deželo velja tudi danes. Obenem se je spomnil svojega zgodnjega prebiranja Šinkovčevih pesmi v Cicibanu.

Irena Novak – Popov je v poglobljenem znanstvenem razmišljanju Šinkovca označila kot partizanskega pesnika in pesnika vojskarskega miljeja, ki pa po njenem prepričanju ni tako prezrt in pozabljen, kot se zdi, saj je doslej izšlo kar nekaj knjig njegove poezije ter antologija Emila Cesarja Oblaki nad sončno deželo. Z dnevi poezije na Vojskem pa Šinkovec seveda postaja še bolj prepoznaven.

sinkovcevi-dnevi-5-7-2021-3.jpg

Moška vokalna skupina Vojsko

Adolf Šinkovec s partizanskim imenom Črtomir je bil primorski pesnik, rojen na Vojskem nad Idrijo. Med drugo svetovno vojno vojno je pisal partizanske pesmi, po vojni pa tudi pesmi za mladino, odrasle ter prozne tekste. Bil je tudi priznan urednik. S pesniškimi dnevi, ki nosijo njegovo ime, obujajo spomin nanj.

Na sobotni celodnevni pesniški delavnici, ki je potekala pod mentorstvom pisatelja in pesnika Davida Bedrača, je sodelovalo osem udeležencev, ki so se urili v pesniških veščinah.

prof. dr. Irena Novak Popov

Častni pokrovitelj dr. Danilo Türk

Članici KUD Planika Vojsko v skeču Irene Hvala o Črtomirju Šinkovcu

sinkovcevi-dnevi-5-7-2021-5.jpg

Flavtistki Maja Kenk in Špela Flajšaker

Na letošnji natečaj Šinkovčevih dnevov poezije se je v kategoriji do 19 let prijavilo pet avtorjev, v kategoriji nad 19 let 29 avtorjev, v kategoriji Slovenci v zamejstvu in po svetu pa šest avtorjev. Komisija, ki so jo sestavljali profesorica doktorica Irena Novak – Popov, literat Dušan Šarotar in mag. Milanka Trušnovec iz Mestne knjižnice in čitalnice Idrija, je ocenila skupaj 197 pesmi v treh kategorijah.

Nagrajenci so prejeli priznanje in nagrado blisk. Mestni muzej Idrija bo prvonagrajenemu v vsaki kategoriji omogočil tiskanje njegove pesmi v Partizanski tiskarni Slovenija ter brezplačen ogled tiskarne in Bevkove domačije v Zakojci.

Pesmi osnovnošolcev je ocenila komisija v sestavi Vasilija Podobnik Kobal, Lidija Kleindienst in Romana Kokošar. Učenci v Osnovni šoli Spodnja Idrija in Črni Vrh pa pripravljajo tudi ilustracije Šinkovčevih pesmi.

»Prihodnje leto bomo k organizaciji teh srečanj pritegnili tudi nekatere kulturne ustanove iz zamejstva, posebej iz Italije, Avstrije in Madžarske, s čimer bodo Šinkovčevi dnevi poezije dobili dodatno čezmejno razsežnost,« je o načrtih za prihodnost v sporočilu za javnost še zapisala predsednica organizacijskega odbora Milanka Trušnovec.