ČRNI DOGODKI

Nesreča pod Poreznom

V soboto, 26. junija, se je nekaj po 9. uri zgodila planinska nesreča, v kateri se je resno poškodovala 78-letna planinka. Policisti so potrdili, da je planinka hodila v večji skupini planincev iz Poč proti Poreznu. Na ozki stezi ji je zdrsnilo in je padla približno devet metrov po strmem travnatem pobočju in se pri tem poškodovala po glavi. Na kraju nesreče so ji pomoč nudili reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Cerkno. V reševanje se je vključila tudi dežurna ekipa za reševanje v gorah, ki je poškodovano pohodnico s policijskim helikopterjem po najkrajši poti prepeljala na urgenco v ljubljanski klinični center.

foto: PGD Cerkno

Gorski reševalci rešili pohodnika

V soboto, 19. junija, so pripadniki gorske reševalne službe iz Tolmina nekaj po 14. uri na grebenu Kovka pri Šebreljah reševali onemoglega planinca. Posredovali so tudi člani dežurne ekipe gorske reševalne službe z Brnika s helikopterjem Slovenske vojske. Onemoglega planinca so po najkrajši poti prepeljali na urgenco v UKC Ljubljana.

Huda nesreča v Planini pri Cerknem

Ob 5. uri in 31 minut se je na cesti Cerkno – Kladje zgodila huda prometna nesreča. V nesreči sta trčila voznik motornega kolesa in tovornjak. Posredovali so gasilci PGD Cerkno, PGD Idrija in reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz Idrije. Ponesrečenemu motoristu so na kraju nesreče pomagali reševalci in gasilci, ki so zavarovali mesto nesreče in pomagali reševalcem pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Na kraju nesreče so bili tudi idrijski policisti, ki bodo o ugotovitvah poročali po proučitvi vseh okoliščin.

Padalec zasilno pristal v Jagrščah

V soboto, 12. junija, je ob 16. uri in 20 minut v bližini Jagršč na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Gasilci PGD Cerkno so nepoškodovanem padalcu nudili pomoč pri sestopu z drevesa.

 

Voznik umrl pod traktorjem

V soboto, 12. junija, se je ob 7. uri in 26 minut na Medvedjem Brdu zgodila tragična delovna nesreča, ko se je med košnjo trave prevrnil traktor in pod sabo pokopal voznika. Gasilci PGD Dolnji Logatec in PGD Medvedje Brdo so zavarovali kraj dogodka in skupaj z reševalci NMP Logatec poškodovanemu nudili prvo pomoč z oživljanjem. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb je voznik traktorja umrl na kraju nesreče.

V Idrijci našli truplo
V soboto, 12. junija, so okoli 19. ure in 30 minut na OKC v Novi Gorici prejeli klic in sporočilo, da v reki Idrijci leži oseba, ki ne kaže znakov življenja. K Idrijci so odhiteli idrijski policisti in gasilci, ki so ob levem bregu, pod nogometnim igriščem, res opazili negibno telo. Gasilci so s čolnom in vrvno tehniko mrtvo gospo potegnili iz reke ter jo prenesli do vozila pogrebne službe. Dežurni zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo, ki bo pokazala, zakaj je starejša gospa, po podatkih Primorskih novic doma z Idrijskega, umrla. Policisti niso ugotovili znakov kaznivega dejanja in so tujo krivdo izključili.

Trk v križišču

V četrtek, 10. junija, se je nekaj pred 22. uro zvečer pripetila prometna nesreča v glavnem semaforiziranem križišču v Idriji. Na upravi policije so potrdili, da sta trčili dve osebni vozili. Potniki se v trku niso poškodovali, zaradi nesreče pa je iz enega od vozil izteklo olje, ki je onesnažilo vozišče.

Pokvarjeno dvigalo

V četrtek, 10. junija, so spodnjeidrijski gasilci nekaj po 17. uri na Tolminski cesti v Spodnji Idriji iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe in upravniku poslopja predlagali, naj pokliče serviserja.

foto: PGD Idrija

Požar v tovarni

V torek, 8. junija, je nekaj po 16. uri zagorelo v tovarni podjetja Hidria v Spodnji Kanomlji. Po doslej znanih podatkih je zagorelo v odsesovalni napravi. Požar, ki je povzročil minimalno škodo, so pogasili gasilci PGD Spodnja Idrija.

Delovna nesreča v Cerknem

V ponedeljek, 7. junija popoldne, se je v eni od gospodarskih družb na Cerkljanskem med delom po roki in obrazu poškodoval mlajši delavec. Na kraju delovne nesreče so mu pomagali sodelavci, kasneje pa so ga oskrbeli v splošni ambulanti v Cerknem, odkoder ga je reševalni avtomobil odpeljal na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti so tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Dim v domu starejših

V noči iz četrtka na petek, 4. junija, so ob 1. uri in 16 minut klicali na pomoč gasilce iz doma starejših na Marofu, kjer so se zaradi tlenja električne napeljave v razdelilni omarici zadimili prostori v pritličju bivalne enote. Gasilci PGD Idrija so prezračili zadimljene prostore, objekt pregledali s termovizijsko kamero in izmerili koncentracije plinov, ki pa niso bile povišane.

foto: PGD Spodnja Idrija

Spet vlomilci v Spodnji Idriji

Policisti Policijske postaje Idrija so si v petek, 28. maja, zjutraj ogledali kraj poskusa vloma v trgovino v Spodnji Idriji. Po doslej zbranih podatkih so se vlomilci spravili nad vrata trgovine Kmetijsko-gozdarske zadruge Idrija Na vasi v Spodnji Idriji. V noči na četrtek, 27. maja, so nepridipravi poskušali vlomiti skozi vrata v skladišče ob kulturni dvorani, a so bili pri tem neuspešni. Na treh mestih so s kovinskim orodjem poskušali odlomiti del vrat. Zaradi poskusa vloma je na vratih na treh mestih nastala materialna škoda, ki jo bo verjetno krila zavarovalnica. O kaznivem dejanju so policisti že obvestili preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici. Idrijski policisti bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na novogoriško Okrožno državno tožilstvo.

Poskus vloma v to trgovino pa ni bil prvi. Domačini se spominjajo, da so nepridipravi pred leti večkrat uspešno vlomili v trgovino in iz nje odnesli velike količine materiala. Ob tokratnem neljubem dogodku so policisti izdali tudi preventivno priporočilo, v katerem pozivajo vse občane, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oziroma v stanovanjskih soseskah večjih mest. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oziroma pokličejo na interventno številko Policije. Prav tako lahko občani policistom pomagajo pri izsleditvi storilca tudi tako, da si zapomnijo čim več podatkov o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, ...

Medved v Dolah nad čebelnjak

Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da so si idrijski policisti v petek, 28. maja, ogledali razdejanje, ki ga je minulo noč v Dolah povzročil medved, ki mu je zadišal med v enem od čebelnjakov. Razbil je štiri panje in s tem čebelarju povzročil za okoli 300 evrov materialne škode. Po obilni malici je izginil neznano kam. O neljubem dogodku so bili takoj obveščeni strokovnjaki Zavoda za gozdove ter predstavniki Lovske družine Dole.

Policisti ob tem opozarjajo, naj se občani ob sprehajanju po gozdu držijo strokovnih priporočil. Medved se sicer človeka boji in se bo umaknil takoj, ko ga bo zaznal. Do konflikta pa kljub temu lahko pride v primeru, ko medveda presenetimo ali pa ko naletimo na medvedko z mladiči. Eno takih medvedjih družin so pred dnevi fotografirali na cesti v Kanomlji.

foto: Tomaž Kavčič

Ogenj uničil rovokopača

V torek, 25. maja, so nekaj po 12. uri klicali na pomoč gasilce z Vojskega. Na cesti proti Tisovcu so cestni delavci opravljali gradbena dela pri vzdrževanju ceste. Na delovišču, približno 15 kilometrov od Vojskega, je delal rovokopač, strojnik je z njim čistil in urejal poškodovano gozdno pot. Med povsem običajnim delom je motor delovnega stroja nenadoma ugasnil. Strojnik je skočil iz kabine, odprl pokrov motorja, da bi preveril zakaj stroj ne dela, in v motorju zagledal plamene. Gašenje z ročnim gasilnim aparatom ni bilo uspešno, saj ni mogel doseči žarišča požara. Ko je v gasilnem aparatu zmanjkalo prahu, je strojnik ostal povsem nemočen. Osem gasilcev z Vojskega je posredovalo takoj po prejemu klica na pomoč. Ker pa so za pot do mesta požara potrebovali kar nekaj časa, so prišli na kraj požara prepozno, da bi stroj obvarovali pred plameni. Ogenj je povsem uničil rovokopača in gasilci so lahko le pogasili še tleče dele delovnega stroja.

foto: PGD Vojsko

Helikopter odpeljal otroka

V torek, 25. maja, je nekaj pred 14. uro na začasnem pristajališču na nogometnem igrišču v Idriji pristal helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči. Člani te so od idrijskih reševalcev v oskrbo prevzeli hudo bolnega otroka in ga po najkrajši poti prepeljali do urgence v Ljubljano.

 

Zemeljski plaz ogroža objekt

V nedeljo, 24. maja, so nekaj pred 20. uro posredovali gasilci na Travniku, kjer se je v neposredni bližini stanovanjskega objekta sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Plužnje in PGD Cerkno so območje plazu prekrili s PVC ponjavo ter preprečili nadaljnje plazenje.

Kriminalisti ujeli ruske goljufe

Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili informacije, da so kriminalisti sektorja kriminalistične policije v sodelovanju z upravo kriminalistične policije pred dnevi zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi z zlorabami plačilnih kartic na spletu. Na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici so podali kazensko ovadbo zoper 40-letnega moškega, državljana Ruske Federacije, ki ima začasno bivališče v Sloveniji.

Ruski državljan je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj uporabe ponarejenega plačilnega sredstva, napada na informacijski sistem in kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov. Kriminalistično preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Predkazenski postopek so novogoriški kriminalisti pričeli v začetku letošnjega leta na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic izvršil več nakupov računalniške opreme. Tekom preiskave so ugotovili, da je zlorabil večje število plačilnih kartic tujih imetnikov iz Vietnama, Kolumbije, Indonezije in Avstralije. Preko spleta naročene izdelke je prejemal na različne naslove na območju PU Ljubljana, pri tem pa je uporabljal lažna imena. Osumljenec si je na ta način protipravno pridobil večjo premoženjsko korist v obliki tehničnih izdelkov ter obenem oškodoval spletne trgovce in banke.

Kriminalistom je v okviru preiskave uspelo identificirati osumljenca. V njegovem stanovanju so izvedli hišno preiskavo, kjer so našli in zasegli izdelke ter spletne komunikacije. Kriminalisti iz Nove Gorice so tako z uspešno zaključeno preiskavo in izsleditvijo osumljenca kaznivih dejanj preprečili nadaljnja oškodovanja bančnih ustanov kot tudi spletnih prodajnih mest v Sloveniji.

Ob tem policisti opozarjajo, da previdnost na internetu ni nikoli odveč, saj so spletni goljufi zelo iznajdljivi. Internet je postal neznansko privlačen za spletne kriminalce, ki v mnogih primerih z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo finančno informacijo. Sodobni spletni kriminalci so čedalje bolj inovativni in vse teže jih je odkriti, storili bodo vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov. Previdnost zato ni nikoli odveč, saj so dandanes goljufi zelo iznajdljivi in pretkani, s svojim prijaznim in prepričljivi pristopom pa hitro preslepijo občane, da ravnajo v svojo škodo.

V izogib morebitnemu oškodovanju občanom kriminalisti svetujejo zadržanost do naključnih poslov in neznanih oseb, saj ljudje velikokrat sprejmejo ponudbo, ker se jim zdi vabljiva. Šele kasneje, ko preverijo okoliščine, posumijo, da so bili ogoljufani. Svetujejo naj občani ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov in ne nakazujejo denarja ali plačujejo računov, če niso prepričani v verodostojnost osebe na drugi strani. Številne spletne storitve in aktivnosti nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več podatkov o sebi, uporabniki pa se pogosto ne zavedajo dovolj, da lahko te podatke nekdo zlorabi za svoje koristi. Zato bodimo posebej previdni pri ravnanju z osebnimi podatki kot so osebno ime, naslov bivanja, telefonska številka, bančni računi, e-poštni naslovi, rojstni podatki in drugo.

Če pa ste posumili, da ste se znašli v primežu nepridipravov, o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in policijo.

Pod vplivom "trave" odklonila pregled

Idrijski policisti so v torek, 18. maja, v zgodnjih večernih urah v Idriji zaustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na konopljo, zato so vozniku odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je voznik odločno odklonil. Idrijski policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Zoper 44-letnega kršitelja cestnoprometnih predpisov bodo napisali še obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Nekaj ur pozneje pa so policisti v Idriji zaustavili še drugega voznika osebnega vozila in tudi njemu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Tudi v tem primeru je bil rezultat hitrega testa pozitiven na konopljo. Tudi njemu so policisti odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je 37-letni voznik odločno odklonil. Tudi njemu so prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi še prijava na sodišče.

Vozil pijan in odklonil pregled

V nedeljo, 16. maja, so nekaj po 20. uri policisti v Idriji zaustavili 42-letnega voznika osebnega avtomobila in mu v odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola, med drugim je odklonil tudi odrejen strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Kršitelju cestnoprometnih predpisov so prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje.

Vozilo pod cesto

V soboto, 15. maja popoldne, so gasilci PGD Idrija posredovali v vasi Bukovo. Nekaj po 16. uri so izven cestišča najdeno zapuščeno vozilo izvlekli na cestišče in opravili nevtralizacijo izteklih motornih tekočin. Kako se je vozilo znašlo pod cestiščem in kdo je njegov lastnik, ugotavljajo idrijski policisti.

Helikopter odpeljal poškodovanega

V soboto, 15. maja, je ob 15. uri in 40 minut v Idriji pristal helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo nujne medicinske pomoči. Člani te so od idrijskih reševalcev v oskrbo prevzeli poškodovanega občana in ga po najkrajši poti prepeljali na urgenco UKC Ljubljana.

 

Dvigalo spet v okvari

V petek, 14. maja, so nekaj po 14. uri gasilci iz pokvarjenega dvigala spet reševali ujetega stanovalca. Dežurna gasilca PGD Idrija sta s tehničnim posegom odprla vrata dvigala ter rešila ujetega stanovalca. Upravniku stanovanjskega bloka sta priporočila naročilo pregleda servisne službe.

foto: PGD Idrija

Kozolec pogorel do tal

V četrtek, 13. maja, je velik požar povsem uničil kozolec v naselju Brekovice v Občini Žiri. Na intervenciji je sodelovalo 56 gasilcev iz Občine Žiri in 24 gasilcev z Vrsnika in Ledin ter Civilna zaščita Žiri za logistično podporo. Zaradi potrebe po gasilni vodi in izrazito težkega dostopa s težjimi gasilskimi vozili je bil dostop do kraja požara mogoč samo po slabi gozdni cesti preko Vrsnika. Zato je poveljnik intervencije vpoklical še gasilski enoti z Vrsnika in Ledin. Požar je bil kljub razsežnosti sorazmerno hitro pogašen, kozolec pa je zaradi hitrega razvoja in oddaljenosti kljub temu pogorel do tal. Vsi sosednji objekti so ostali nepoškodovani. Ob analizi akcije so sodelujoči ugotovili, da so enote odlično sodelovale in se dopolnjevale. Kot je sporočil Janez Tratnik iz Civilne zaščite Žiri, si posebno pohvalo zaslužijo v trgovini TUŠ Žiri in Naser Biljali iz Ambasade za pice in pijačo za gasilce.

Prizor, ki so ga videli prvi gasilci ob prihodu v Brekovice. | foto: PGD Žiri

Medved v Idrijskih Krnicah in Kanomlji

Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili novico, da so v četrtek, 13. maja, v Idrijskih Krnicah in v Kanomlji opazili medveda. Ta se je ob srečanju z ljudmi prestrašil in je zbežal čez bližnji potok v gozd. O dogodku so bili obveščeni člani Lovske družine Jelenk ter pristojni Zavod za gozdove. Na upravi Policije v Novi Gorici so ob tem dogodku izdali sporočilo za javnost, v katerem povzemajo nekaj dejstev in nasvetov kako ravnati ob srečanju s to zverjo. Poznavalci ugotavljajo, da v naravnem okolju velike zveri srečamo oziroma vidimo le v redkih primerih, saj nas te živali običajno opazijo prej in se praviloma umaknejo človeku, saj zanje ljudje predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav pri tovrstnih srečanjih lahko pride ob nekaterih posebnih okoliščinah, in sicer če na primer medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje oziroma nima časa, da bi se človeku umaknil. Prav tako so ta srečanja nevarna v primerih, ko sprehajalec sreča medvedko z mladiči. Lastnikom psov svetujejo, naj imajo pse na sprehajalnih poteh v naravnem okolju vedno na povodcu. Psi, ki niso na povodcu, namreč lahko napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Medved se bo branil, pes pa se bo najverjetneje prestrašil in pritekel nazaj k lastniku, za njim pa še medved. Med hojo v naravnem okolju naj bodo pohodniki glasni oziroma naj se med seboj pogovarjajo, saj bodo na ta način medveda opozorili na svojo prisotnost, le-ta pa se bo praviloma umaknil.

Medved v Idrijskih Krnicah | foto: Andrija Majsen

Nesreča v Zali

V torek, 11. maja, se je nekaj po 6. uri v Zali zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena tovorno in osebno vozilo. Na kraju nesreče so policisti Policijske postaje Idrija ugotovili, da je 48-letni voznik tovornega vozila peljal iz Idrije proti Godoviču. Med vožnjo je voznika tovornega vozila na ravnem delu ceste prehiteval 58-letni voznik osebnega avtomobila. Med prehitevanjem je voznik tovornega vozila nenadoma zapeljal levo in s tem vozniku osebnega avtomobila onemogočil varno prehitevanje ter z levim prednjim delom trčil v desni bok osebnega avtomobila. Policisti so 48-letnemu povzročitelju prometne nesreče napisali plačilni nalog za plačilo globe.

Veter odkril streho na Gorah

V nedeljo, 2. maja, je nekaj po 12. uri močan veter na Gorah odkril streho enega od gospodarskih objektov. Aktivirani so bili prostovoljni gasilci PGD Dole, ki so lastniku poslopja pomagali sanirati poškodovano kritino.

 

Vozilo s ceste

V nedeljo, 2. maja, so idrijski gasilci posredovali nekaj po 18. uri. V Grilčevi ulici so potegnili na cesto osebno vozilo, ki je zapeljalo s ceste in tam obtičalo.

Droge za volanom

Policisti Policijske postaje Idrija so v soboto, 1. maja, ob 19. uri in 25 minut v Idriji zaustavili 19-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test za prepoznavanje vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge kanabis in amfetamin. Vozniku so policisti odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je ta odločno odklonil. Idrijski policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Napisali so tudi obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Našli pogrešanega Zorana Flandra

V četrtek, 29. aprila, je na širšem mejnem območju med občinama Cerkno in Tolmin potekala iskalna akcija za pogrešanim 36-letnim Zoranom Flandrom. Pogrešanega so našli mrtvega.

Pogrešani se je v torek, 27. aprila okoli 15. ure, od doma odpeljal z osebnim avtomobilom znamke Peugeot 307, temno modre barve, v smeri proti Bukovskemu vrhu, od tam pa se je za njim izgubila vsaka sled.

Iskalna akcija se je pričela ob 12. uri, najprej na območju Zakojce in Bukovskega vrha, saj je bil pogrešani na tem območju zadnjič opažen. V drugi fazi so gasilci in policija akcijo iskanja razširili še na širše območje Šentviške Planote in Baške grape v občini Tolmin. Iskalno akcijo je vodil in koordiniral komandir policijske postaje Idrija Bojan Bizjak, v akciji pa so sodelovali gasilci PGD Bukovo - Zakojca, Cerkno, Ponikve - Planota, Kneža in Most na Soči. Kot so potrdili na upravi policije, so akcijo iskanja prekinili popoldan, saj so pogrešanega našli na območju med Klavžami in Logarščami v občini Tolmin.

V eksploziji resno poškodovan Peter Poljanec

V soboto, 24. aprila, so ob 11. uri in 32 minut številni Idrijčani slišali zelo glasen pok, ki je bil posledica eksplozije. Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da je bil v eksploziji resno poškodovan 61-letni domačin. Po pisanju današnjih Primorskih novic gre za Petra Poljanca, lastnika podjetja Kaskader.

Policisti, reševalci in gasilci so odhiteli na kraj eksplozije takoj po prejetem obvestilu o nesrečnem dogodku. Policistom Policijske postaje Idrija in kriminalistom Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so se kasneje na kraju pri preiskavi okoliščin eksplozije pridružili tudi bombni tehniki iz Oddelka za protibombno zaščito Specialne enote Policije. Prav tako so takoj po nezgodi na kraju posredovali tudi gasilci PGD Idrija, ki so nudili pomoč reševalcem NMP ZD Idrija pri oskrbi poškodovanega 61-letnega domačina. Kasneje so idrijski reševalci poškodovanca z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po pisanju Primorskih novic je resno poškodovan, a izven življenjske nevarnosti.

Z zbiranjem obvestil in ogledom okoliščin eksplozije so policisti ugotovili, da je kasneje poškodovani občan iz kleti stanovanjske hiše s transportnim vozičkom na dvorišče zapeljal leseno omaro, namenjeno shranjevanju orožja in skušal odpreti predal oziroma vrata omare. Ko je odprl prvi predal, je prišlo do detonacije oziroma eksplozije še neznanega eksplozivnega sredstva. Zaradi eksplozije je moški utrpel predvidoma hude telesne poškodbe in je bil tudi po eksploziji pri zavesti. V času eksplozije v neposredni bližini ni bilo nobenih drugih oseb oziroma nihče drug pri tem ni bil poškodovan. Zaradi eksplozije je nastala večja materialna škoda na dveh osebnih avtomobilih in dveh stanovanjskih objektih, saj so bila zaradi eksplozije poškodovana stekla na oknih in vratih.

O dogodku je Policija obvestila tudi preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici.

peter-poljanec-26-4-2021.jpg

Kdo si je prilastil sto evrov?

V sredo, 14. aprila, so policisti obravnavali nenavaden zaplet v eni od trgovin. Po doslej zbranih podatkih je oškodovanka pri plačevanju na blagajni na pult odložila tudi bankovec za sto evrov in trgovino zapustila. Za njo je k blagajni prišla druga gospa, ki si je stoevrski bankovec prilastila. Idrijski policisti primer kaznivega dejanja še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na državno tožilstvo v Novi Gorici.

 

Glasna glasba zmotila počitek

V torek, 13. aprila popoldne, so policisti iz Idrije obravnavali kršitev javnega reda in miru v Cerknem, kjer je preglasna glasna motila sosede pri počitku. Ljubitelju glasne glasbe bodo idrijski policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitve določb Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Vandali nad šotor Civilne zaščite

O novem vandalskem pohodu še neznanih junakov črne kronike poročajo iz Nove Gorice, kjer so nepridipravi uničili šotor Civilne zaščite, v katerem zdravstveni delavci izvajajo program preventivnih pregledov proti bolezni Covid-19.

Zgodba okrog poškodovanja šotora na parkirišču nasproti Perle, kjer ekipa ZD Nova Gorica med tednom vsak dan izvaja množično testiranje za prebivalcev kar šestih občin, se počasi razpleta. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je lastnica šotora, je na Policijsko upravo Nova Gorica podala predlog za pregon vandalov ter uveljavljenje povzročene škode.

Januarja letošnjega leta je ob začetku množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi za občane širšega goriškega območja novogoriška Civilna zaščita posodila šotor za stalno lokacijo izvajanja na parkirišču poleg sodišča v Novi Gorici oz. nasproti Perle. Prvega februarja so prostovoljci Mestne občine Nova Gorica, ki pomagajo pri logistični izvedbi testiranja, opazili napis na eni strani šotora. Vandalizem so prijavili policiji, a to nepridipravov ni odvrnilo od novega podviga. 20. februarja so se spet spravili nad šotor in tokrat še z večjim in daljšim zapisom.

Kot so sporočili iz regijskega centra Civilne zaščite, je policija nepridiprave že identificirala. Očitno so junaki črne kronike spregledali opozorilni napis, da je šotor pod video nadzorom. Ob tem je poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko Samuel Kosmač povedal: »Civilna zaščita v trenutni situaciji poskuša kar se da pomagati zdravstvenim izvajalcem, tako testiranj kot cepljenj. Trudimo se delovati v dobro vseh državljanov zato se mi zdi neprimerno in nesprejemljivo, da posamezniki svoje nestrinjanje in nesoglasje z določenimi ukrepi izražajo na takšen način in s poškodovanjem tuje lastnine.«

Popisane in poškodovane dele šotora bodo morali zamenjati. Cena za nadomestne dele šotora znaša skoraj 6.000 evrov.

sotor-cz-9-4-2021-2.jpg
sotor-cz-9-4-2021-1.jpg

Povozil srno

Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je v sredo, 7. aprila popoldne, voznik osebnega avtomobila na cesti med Idrijskim Logom in Idrijsko Belo z osebnim avtomobilom zbil srno. Poškodovan avtomobil so si ogledali agenti zavarovalnice.

Droge za volanom

Policisti Policijske postaje Idrija so v ponedeljek, 5. aprila, ob 16. uri na Želinu zaustavili 41-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat testa je bil pozitiven zato so mu policisti odredili strokovni pregled v zdravstvenem domu. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Čaka ga še pogovor s sodnico.

 

Dvigalo v okvari

V ponedeljek, 5. aprila popoldne, so v domu upokojencev v Arkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili dve osebi iz kabine pokvarjenega dvigala.

Povzročitelj nesreče vozil pijan

V soboto, 3. aprila, se je nekaj pred 15. uro med Spodnjo Kanomljo in Idrijskimi Krnicami zgodila prometna nesreča s telesnimi poškodbami, v kateri je voznik osebnega vozila zapeljal z vozišča. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je 63-letni voznik osebnega avtomobila vozil iz Spodnje Kanomlje proti Idrijskim Krnicam. Med vožnjo je nad stanovanjsko hišo v Spodnji Kanomlji v desnem nepreglednem ovinku zapeljal naravnost pod cesto, kjer se je po vožnji v dolžini dobrih petnajst metrov po strmi brežini vozilo obrnilo na bok in obstalo ukleščeno med drevesi. S pomočjo znancev je vozniku uspelo priti iz vozila na cesto. V odrejenem preizkusu alkoholiziranosti so policisti ugotovili, da je bil voznik v času nesreče pod vplivom alkohola, zato so mu odredili še dodaten strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Na kraju nesreče so posredovali tudi gasilci PGD Idrija, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev ekipe nujne medicinske pomoči ZD Idrija. Reševalci so ga oskrbeli in ga nato predali v nadaljnjo oskrbo dežurni ekipi Helikopterske nujne medicinske pomoči, ki so ga z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Idrijski policisti bodo zoper voznika glede na vsa ugotovljena dejstva podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

nesreca-6-4-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Ogenj v Trebuši

V soboto, 3. aprila, so na pomoč klicali gasilce iz Dolenje Trebuše. Tam je nekaj pred 19. uro zagorel travnik. Gasilci PGD Dolenja Trebuša so požar, ki je zajel okoli 0,3 hektara travnate površine, pogasili in požarišče preventivno namočili.

 

Spet dim v bloku

V petek, 2. aprila, se je ob 12. uri in 43 minut v Ulici Henrika Freyerja v večstanovanjskem objektu zaradi okvare dimovoda zadimilo stanovanje. Posredovala sta gasilca PGD Idrija, ki sta izmerila koncentracijo CO2, opravila pregled s termo kamero, prezračila prostore in odsvetovala kurjenje do pregleda dimnikarja.

 

Ogenj v dimniku

V petek, 2. aprila, je nekaj pred 16. uro v dimniku ene od stanovanjskih hiš v Čevljarski ulici v Žireh izbruhnil požar. Gasilci PGD Dobračeva so pogasili goreče saje, očistili tuljavo, pregledali okolico s termo kamero in prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Helikopter odpeljal kolesarja

V sredo, 31. marca, se je nekaj po 13. uri v Idrijski Beli zgodila kolesarska nesreča. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je na območju Lajšta v Idrijski Beli padel 68-letni kolesar in se pri tem resno poškodoval. Po doslej zbranih podatkih se je kolesar peljali iz Idrijske Bele proti Idriji in med vožnjo, iz zaenkrat še neznanega vzroka, zapeljal izven ceste in padel pod nivo cestišča ter se poškodoval. Zdravnik iz reševalne ekipe je posumil na poškodbo hrbtenice in zato poklical na pomoč reševalni vojaški helikopter. Ta ga je prepeljal na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o nezgodi s pisnim poročilom obvestili Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Požar v Idrijski Beli

V torek, 30. marca, so nekaj po 15. uri klicali na pomoč gasilce iz Idrijske Bele, kjer je izbruhnil travniški požar. Posredovali so gasilci PGD Idrija in PGD Črni Vrh. Požar, ki je zajel okoli hektar travne površine in podrasti, so gasilci pogasili in površino preventivno namočili. V gašenju se je lažje poškodoval eden od domačinov, ki je sodeloval pri gašenju. Poškodovanca so oskrbeli reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Idrija. Vzrok požara policija še preiskuje.

pozar-31-3-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Avtomobil v jarek

V ponedeljek, 29. marca, se je nekaj po 7. uri zjutraj na cesti Godovič – Medvedje Brdo zgodila prometna nesreča. Osebno vozilo je zapeljalo v obcestni jarek in tam obstalo. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so odklopili akumulator in izvlekli avtomobil nazaj na vozišče.

Spet skala v Zali

V nedeljo, 28. marca, so ob 4. uri in 30 minut posredovali gasilci PGD Idrija na cesti Idrija – Godovič, saj je bila cesta na tem odseku onesnažena z oljem. Izkazalo se je, da je eno od vozil trčilo v kamen na cestišču in ta je prebil spodnji del pogonskega motorja. Gasilci PGD Idrija so oljni madež v dolžini okoli 300 metrov nevtralizirali in očistili vozišče. O dogodku so bili obveščeni tudi dežurni delavci cestnega podjetja.

 

Pijan starejši voznik

V soboto, 27. marca, so nekaj pred 23. uri policisti ob kontroli prometa v Idriji zaustavili starejšega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat tega je pokazal, da je imel voznik 0,58 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Idrijski policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Kršitelja čaka še srečanje s sodnikom, saj bodo zoper njega napisali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Ogenj pobegnil kurjaču

V sredo, 24. marca, so ob 12. uri in 21 minut klicali na pomoč gasilce iz Čopičeve ulice v Idriji, kjer je ogenj pobegnil kurjaču ob poti na Hleviše. Travniški požar, v katerem sta gorela trava in podrast na površini okoli 150 kvadratnih metrov, so gasilci hitro ukrotili.

 

Gasilci na pomoč reševalcem

Gasilci PGD Idrija so v torek, 23. marca, nekaj pred 24. uro v Ulici Otona Župančiča v Idriji pomagali reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ogenj uničil avtomehanično delavnico

V ponedeljek, 22. marca, je nekaj po 18. uri zagorelo v prostorih avtokleparske in avtomehanične delavnice v Lomeh pri Črnem Vrhu nad Idrijo. Z gašenjem požara so pričeli prisotni, dokončno pa so požar, ki je zajel osebno vozilo, opremo in orodje v delavnici, pogasili gasilci PGD Črni Vrh in Idrija. Ti so po končani akciji prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali delavnico in stanovanjske prostore v nadstropju nad delavnico.

 

Bombi na gradbišču

V ponedeljek, 22. marca, sta nekaj po 14. uri na Gorenjski cesti v Cerknem pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila najdeni minometni mini kalibra 80 milimetrov, težki po 1,85 kilogramov.

 

Vlomilec odnesel tobak

V ponedeljek, 22. marca, so si idrijski policisti ogledali kraj vloma v eno od stanovanjskih hiš v Spodnji Idriji. Ugotovili so, da je še neznani storilec v nedeljo popoldne vlomil lesena vrata objekta in vstopil v hišo ter si prilastil nekaj škatlic tobačnih izdelkov. Policisti nepridiprava še iščejo.

 

Rešili v metežu ujeti planinki

V soboto, 20. marca, je širše območje Porezna zajel snežni vihar. Nekaj pred 14. uro sta se sredi tega viharja znašli dve planinki, ki sta načrtovali spust s Porezna. Zatekli sta se v podzemni bunker in poklicali na pomoč. Reševalci GRS Tolmin, enote Podbrdo, so peš odšli na Porezen, kjer so nepoškodovani planinki našli v bunkerju na malem Poreznu in ju pospremili v dolino do osebnega vozila.

 

Helikopter odpeljal traktorista

V petek, 19. marca, se je nekaj po 12. uri v Jaznah pripetila delovna nesreča, v kateri se je občan prevrnil s traktorjem. Gasilci PGD Cerkno so odhiteli na kraj nesreče, oskrbeli občana in izvlekli prevrnjen traktor. Reševalci so poklicali na pomoč še helikopter, ki je poškodovanega domačina odpeljal na urgenco v Ljubljano.

 

Ogenj v dimniku

V petek, 19. marca, so nekaj po 18. uri klicali na pomoč žirovske gasilce. V enem od objektov v Ulici pod Žirkom so gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Žiri so saje pogasili in dimnik očistili.

 

Gasilci odmašili prepust

V četrtek, 18. marca, so ob 17. uri in 55 minut gasilci PGD Cerkno posredovali v Planini pri Cerknem, kjer so očistili zamašen cestni prepust, saj je ob obilnejših padavinah potok ogrožal bližnji stanovanjski objekt.

Napadel potnika na avtobusu

V četrtek, 18. marca popoldne, so policisti Policijske postaje Idrija obravnavali sum kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Po doslej zbranih podatkih je 44-letnega moškega ob izstopu iz avtobusa iz še neznanega razloga s pestjo v glavo udaril drugi moški in ga poškodoval. Zaradi poškodbe so oškodovanca zdravniško oskrbeli na urgenci Zdravstvenega doma Idrija. Policisti bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev 42-letnega moškega kazensko ovadili zaradi suma povzročitve telesne poškodbe.

166596907_2862462844009879_7177898853066

foto: PGD Idrija

Prometna nesreča v Zali

V torek, 16. marca, se je ob 12. uri in 33 minut na glavni cesti Idrija – Godovič v Zali pripetila prometna nesreča, v kateri je bila udeležena starejša voznica osebnega avtomobila. Po prvih zbranih podatkih policije je voznica peljala iz Godoviča proti Idriji. Med vožnjo v ostrem levem ovinku je z vozilom zapeljala preveč desno in njeno vozilo se je prevrnilo na streho. S strani pristojne službe so bili na kraj napoteni gasilci in reševalci NMP ZD Idrija. Voznico so kasneje z reševalnim vozilom odpeljali na pregled v ljubljanski klinični center, kjer bodo ugotovili tudi morebitne telesne poškodbe.

nesreca-pgd-idrija-17-3-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Umor v Spodnji Idriji?

Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da obravnavajo primer nasilne smrti v Spodnji Idriji. Po doslej znanih podatkih naj bi v ponedeljek, 15. marca, ob 13. uri in 29 minut stekla Policijska akcija, v kateri so v Spodnji Idriji našli 55-letnega moškega, ki ni kazal znakov življenja. Truplo pokojnika so našli v stanovanju večstanovanjskega objekta. Takoj po prejetem obvestilu o najdbi trupla so bili ...

spodnja-idrija-18-3-2021.jpg

Gasilci v spet odpirali dvigalo

V torek, 15. marca, se je nekaj pred 17. uro v Beblerjevi ulici v Idriji spet pokvarilo dvigalo. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so s tehničnim posegom ujeto osebo rešili iz dvigala.

74-letnik vozil brez dovoljenja

Policisti Policijske postaje Idrija so v sredo, 10. marca, ob 10. uri in 30 minut v Črnem Vrhu zaustavili 74-letnega voznika osebnega avtomobila in ugotovili, da ta nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu vozilo zasegli in zoper njega napisali obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Sodnik bo odločil ali mu bo vozilo vrnjeno ali pa poslano na uničenje.

Ogenj pobegnil kurjaču

V sredo, 10. marca, so nekaj pred 11. uro na pomoč klicali gasilce iz Srednje Kanomlje, kjer je ogenj ušel nadzoru. Policisti so ugotovili, da je domačinu med kurjenjem suhe trave na svojem travniku zaradi vetra pogorela suha trava na površini 50 x 50 m. V bližini travniškega požara k sreči ni bilo gozda ali pa gospodarskih objektov, tako da o materialni škodi ni poročil. Na kraju požara so poleg policistov Policijske postaje Idrija posredovali tudi gasilci PGD Spodnja Idrija, ki so požar dokončno pogasili.

pozar-11-3-2021.jpg

foto: PGD Spodnja Idrija

Avtomobil na streho

V ponedeljek, 8. marca, se je nekaj po 7. uri zgodila prometna nesreča na cesti med Črnim Vrhom in Godovičem, kjer je osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Policisti so na kraju dogodka ugotovili, da se je prometna nesreča zgodila zaradi neprilagojene hitrosti 56-letnega voznika avtomobila. Slednji v prometni nesreči ni bil telesno poškodovan. Idrijski policisti so povzročitelju nesreče izdali plačilni nalog za plačilo globe.

Avtomobil pahnil peško v smrt

V nedeljo, 7. marca, se je ob 14. uri in 50 minut na regionalni cesti na Predmeji zgodila huda prometna nesreča s smrtnim izidom. V nesreči sta bila udeležena 45-letni voznik osebnega avtomobila in 51-letna peška, ki je umrla na kraju nesreče.

Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je do tragične nesreče prišlo ker je voznik osebnega avtomobila vozil preblizu desnega robu vozišča. 45-letni voznik osebnega avtomobila je vozil po regionalni cesti iz Lokavca proti Predmeji. Med vožnjo na odseku, kjer vozišče poteka po klancu navzgor, se je v ožini v levem nepreglednem ovinku srečeval z drugim osebnim avtomobilom, bele barve, še neznanih registrskih številk in neznane znamke, ki je vozil v nasprotni smeri. Na svojem delu vozišča, kjer pa zaradi premajhne širine ni označenih prometnih pasov, 45-letni voznik tega dejstva ni upošteval in je vozil povsem po desnem robu vozišča. V tistem trenutku je po njegovi desni strani ob robu vozišča iz naselja Predmeja v koloni hodila skupina petih pešcev, kot zadnja v vrsti je hodila 51-letna peška. Voznik osebnega vozila je z desnim vzvratnim ogledalom zadel peško, ta je izgubila ravnotežje in padla čez kamniti zid višine dobrega pol metra 30 metrov v globino pod cestišče ter na kraju tragične nesreče podlegla telesnim poškodbam.

O nesreči s smrtnim izidom so policisti takoj obvestili preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilko v Novi Gorici. Prva je že odredila sodno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti pokojnice. Vozniku avtomobila so takoj odredili strokovni pregled, ki ga je opravil v zdravstveni ustanovi v Ajdovščini. Poleg policistov Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Ajdovščina ter reševalcev NMP ZD Ajdovščina so na kraju nesreče posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina in gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina.

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev tragične nesreče in rezultatov odrejenega strokovnega pregleda 45-letnega povzročitelja prometne nezgode kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Gre za drugo prometno nesrečo s smrtnim izidom na severnem Primorskem v letošnjem letu in v obeh primerih sta poškodbam podlegala pešca.

Gasilca rešila sovo

V četrtek, 4. marca, so gasilci PGD Idrija ob 11. uri in 41 minut prejeli poziv na nevsakdanjo intervencijo. Občan je sporočil, da je na podstrešju ene izmed večstanovanjskih stavb opazil sovo, ki ne more na prosto. Gasilca PGD Idrija sta sovo, ki je bila že nekaj dni ujeta na podstrešju in je bila vidno utrujena, ujela in jo izpustila v bližnjem gozdu.

Zagorelo zaradi tehnične napake

Požar, ki je v sredo, 3. marca popoldne, v zaselku Idršek popolnoma uničil kozolec, je po prvih ocenah povzročil za vsaj 30.000 evrov škode. Gasilci PGD Ledine, Vrsnik in Idrija pred popolnim uničenjem niso mogli rešiti objekta in opreme, ki je bila shranjena v 15 x 8 metrov velikem kozolcu. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je bila v požaru uničena tudi oprema, ki je bila shranjena v kozolcu. Po prvih nestrokovnih ocenah je v požaru nastalo za vsaj 30 tisoč evrov materialne škode. Policisti so z ogledom ugotovili, da je do požara najverjetneje prišlo zaradi napake na električni instalaciji kmetijskega traktorja. Glede na dosedanje ugotovitve so policisti Policijske postaje Idrija tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Ogenj uničil kozolec

V sredo, 3. marca, je nekaj po 17. uri zagorel kozolec v zaselku Idršek. Posredovali so gasilci PGD Ledine, Vrsnik in Idrija, ki so požar pogasili, izvedli varovanje sosednjega objekta in preventivno namočili travnato okolico kozolca. Policija vzrok požara še preiskuje.

Helikopter po bolnika

V sredo, 3. marca, je ob 10. uri in 25 minut v Idriji pristal helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči. Člani te so od idrijskih reševalcev prevzeli hudo bolnega občana in ga po najkrajši poti prepeljali do urgence v UKC Ljubljana.

Nesreča v gozdu

V torek, 2. marca, se je nekaj pred 17. uro v Gorenji Trebuši pripetila gozdarska nesreča, v kateri si je gozdar poškodoval glavo. Posredovali so reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz Tolmina, Gorska reševalna služba in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči s helikopterjem Slovenske vojske. Reševalci so poškodovanega gozdarja oskrbeli na kraju nesreče in ga potem predali reševalni ekipi, ki ga je po najkrajši poti s helikopterjem prepeljala na urgenco v ljubljanski klinični center.

 

Upokojenca trčila na parkirišču

V ponedeljek, 1. marca, se je pred enim od trgovskih središč v Idriji zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena dva voznika osebnih avtomobilov, stara 74 in 68 let. Policisti so ugotovili, da se je prometna nesreča zgodila zaradi nepravilnega premika z vozilom. Nihče od udeležencev ni bil poškodovan, policisti Policijske postaje Idrija pa so 68-letnemu povzročitelju nezgode napisali položnico za plačilo kazni.

Požar v Zadlogu

V ponedeljek, 1. marca, so nekaj po 16. uri klicali na pomoč gasilce iz Zadloga. Posredovali so člani PGD Črni Vrh, ki so pogasili travniški požar. Ta je izbruhnil ob eni od stanovanjskih hiš v vasi. Gorelo je okoli 2 hektarja travnate površine. Policija vzrok požara še preiskuje.

pozar-4-3-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Plezalna nesreča v Strugu
V nedeljo, 28. februarja, se je zgodila alpinistična nesreča v Plezalnem vrtcu v Strugu. Reševalci so ponesrečenca odpeljali s helikopterjem. 
V nesreči, ki se je zgodila v Plezalnem vrtcu v Strugu, se je ponesrečil 28-letni plezalec iz okolice Ljubljane. Med plezanjem ga je z varovalno vrvjo na tleh varovala soplezalka. Ko je priplezal na višino 15 metrov od tal, je izgubil oprijem...

nesreca-1-3-2021_edited.jpg

Poškodba v tovarni palet

V soboto, 27. februarja, se je ob 12. uri in 35 minut v enem od podjetij na Cerkljanskem poškodoval 37-letni delavec. Po prvih podatkih policije se je delavec predvidoma huje poškodoval pri zbijanju lesenih palet s pnevmatskim zabijalcem žebljev. Poškodovanca so najprej oskrbeli na urgenci v ZD Idrija, po nudeni prvi pomoči pa so ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policija je o nezgodi obvestila pristojne pravosodne organe in pristojno delovno inšpekcijsko službo. Policisti PP Idrija so po zbranih ugotovitvah tujo krivdo izključili.

 

Pijan kršil policijsko uro

Policisti Policijske postaje Idrija so v soboto, 27. februarja, ob 23. uri in 51 minut v Idriji zaustavili 29-letnega voznika osebnega avtomobila z območja Policijske uprave Ljubljana in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat tega je pokazal, da je bil voznik močno pod vplivom alkohola, saj so v litru izdihanega zraka izmerili kar 0,84 miligrama alkohola. Vozniku so takoj prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Policisti so mu ob kazni zaradi vožnje pod vplivom alkohola napisali še kazen zaradi kršitve Zakona o nalezljivih boleznih, saj ni upošteval policijske ure.

Ogenj v Idrijski Beli

V petek, 26. februarja, je nekaj po 18. uri zagorelo v Idrijski Beli. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so požar, ki je zajel okrog 300 kvadratnih metov travnate površine, pogasili.

Razgrajal pri zdravniku

V četrtek, 25. februarja popoldne, so policisti obravnavali nedostojno vedenje enega od domačinov v prostorih zdravstvenega zavoda. Občan se je vedel nedostojno in je od zaposlenih izsilil storitev, ki mu ni pripadala oziroma do nje ni bil upravičen. Policisti Policijske postaje Idrija mu bodo napisali kazen zaradi nedostojnega vedenja in še kazen zaradi kršitve Zakona o nalezljivih boleznih, saj razgrajač očitno ni nosil zaščitne maske.

 

Srnjak skočil pred avtomobil

V četrtek, 25. februarja, se je nekaj po 19. uri na cesti iz Črnega Vrha proti Godoviču zgodila prometna nesreča. 24-letna voznica osebnega avtomobila znamke Ford je med vožnjo povozila srnjaka, ki je skočil pred avtomobil z desne strani cestišča. Kljub zaviranju voznica trčenja s srnjakom ni mogla preprečiti. Pri trku je nastala poškodba na pokrovu motorja in na prednjem odbijaču.

Reševanje ni bilo uspešno

V torek, 23. februarja, so nekaj po 16. uri klicali na pomoč reševalce in gasilce iz Ledin, kjer so na poti med Pečnikom in Pečniškimi malni našli neodzivnega starejšega moškega. Posredovali so gasilci iz Ledin, Spodnje Idrije ter ekipa nujne medicinske pomoči iz Idrije. Kljub hitremu posredovanju akcija reševanja 74-letnega občana občine Žiri, ki je bil lastnik ene od počitniških hišic na tem območju, ni bila uspešna. Gasilci so pomagali reševalcem le še pri prenosu pokojnika do reševalnega vozila. Vzrok smrti bo znan po izvidih obdukcije v Ljubljani.

Z opeko nad avtomobil

V noči na četrtek, 18. februarja, je še neznani nepridiprav z zidakom poškodoval prednje vetrobransko steklo na osebnem avtomobilu znamke Seat, ki je bil parkiran pred eno od stanovanjskih hiš v Idriji. S tem kaznivim dejanjem je oškodovancu povzročil za vsaj 200 evrov materialne škode. Policisti nepridiprava še iščejo.

 

Ukradel za 18 evrov pijače

V četrtek, 18. februarja, je zmikavt v eni od trgovin v Idriji ukradel steklenico žgane pijače in tri pločevinke brezalkoholne energijske pijače v vrednosti približno 18 evrov. Moški je steklenico pijače in pločevinke odnesel mimo blagajne, ne da bi jih plačal, vendar je osumljenca kmalu zatem na kraju tatvine zadržal tam zaposleni varnostnik. Slednji je zmikavta v nadaljnjo obravnavo predal idrijskim policistom.

Eksplozija v cerkljanski Eti

V torek, 16. februarja, je ob 19. uri in 30 minut prišlo do eksplozije v tovarni Eta v Cerknem. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je do eksplozije in manjšega požara prišlo v industrijskem obratu tovarne Eta v Cerknem. Klicu na pomoč se je odzvalo 23 gasilcev domačega gasilskega društva, ki so požar pogasili in prezračili prostore. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja eksplozije so policisti Policijske postaje Idrija ugotovili, da je do eksplozije prišlo v sesalni enoti filtra ...

gasilci-17-2-2021.jpg

Jelen zbežal s kraja nesreče

Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da so v torek, 16. februarja, nekaj po 6. uri obravnavali prometno nesrečo na cesti med Stražo in Želinom. Ugotovili so, da je voznik osebnega avtomobila med vožnjo zadel jelena, ki je po trku s kraja zbežal neznano kam. Na vozilu je nastala materialna škoda.

 

Na Travniku avtomobil na streho

V ponedeljek, 15. februarja, se je nekaj po 22. uri na cesti med Spodnjo Idrijo in Želinom na Travniku zgodila prometna nesreča. Policija je potrdila, da je 30-letni voznik osebnega avtomobila vozil po glavni cesti iz Spodnje Idrije proti Straži. Med vožnjo je z vozilom zapeljal skozi pregledni desni ovinek in zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom. To je začelo zanašati po vozišču, nato pa se je zaletelo v kamniti podporni zid ob desnem robu vozišča. Vozilo se je nato prevrnilo na streho in drselo po vozišču ter se na koncu zaustavili na levem smernem vozišču. V prometni nesreči voznik ni bil poškodovan, nastala je materialna škoda na vozilu.

Pijan vozil kombi

Policisti Policijske postaje Idrija so v sredo, 10. februarja, v dopoldanskih urah med nadzorom cestnega prometa v Idriji zaustavili 64-letnega voznika kombija in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat tega je pokazal, da je imel voznik v litru izdihanega zraka 0,32 miligrama alkohola. Vozniku so odvzeli vozniško dovoljenje in mu izdali plačilni nalog.

Pepel zanetil požar

V nedeljo, 7. februarja, je nekaj po 2. uri izbruhnil požar na ekološkem otoku na Colu. Na kraju dogodka so policisti ugotovili, da je v požaru pogorelo kar trinajst večjih in dva manjša komunalna zabojnika. Po prvih ugotovitvah je bil vzrok požara najverjetneje odložena večja količina pepela v enega od kontejnerjev, zaradi česar je prišlo do vžiga plastičnega materiala. Dokaj velika količina pepela je bila odložena tudi na samem vhodu v ekološki otok. Na kraju so posredovali tudi gasilci PGD Col, ki so požar dokončno pogasili in delno očistili površino. O požaru sta bila obveščena Državno tožilstvo in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Požar v stanovanjskem bloku v Idriji

V sredo, 3. februarja, je nekaj po 11. uri izbruhnil požar v stanovanjskem bloku v Ulici Henrika Freyerja v Idriji. Na kraj požara so najprej odhiteli gasilci in za njimi še policisti. Gasilci so požar pogasili, prezračili prostore v celotnem stanovanjskem bloku ter do sanacije tuljave zaradi varnosti odsvetovali vsem stanovalcem bloka nadaljnje kurjenje. Policisti so z zbiranjem obvestil in ogledom med drugim ugotovili, da je v stanovanju prišlo do pregretja dimnika, ki je speljan tik za električno napeljavo. Ta se je stopila in izbruhnil je požar na vodniku, ki je speljan do vgradne pečice. Na električni napeljavi je nastala materialna škoda, v požaru pa nihče ni bil poškodovan. Kasneje so delavci elektro podjetja pregledali električno napeljavo. Policija je o požaru obvestila preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici, o vseh ugotovljenih dejstvih pa bodo s pisnim poročilom obvestili še Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Granata v Godoviču

V nedeljo, 31. januarja, je nekaj po 17. uri občan v gozdu v bližini Godoviča naletel na topovsko granato kalibra 75 mm. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS sta prišla na kraj najdbe in ugotovila, da gre za 6,35 kg težko italijansko granato iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in jo odpeljala v centralno skladišče do uničenja.

Trčila Mazda in Passat

V soboto, 30. januarja, se je nekaj pred 12. uro zgodila prometna nesreča v Spodnji Idriji. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, sta trčili dve osebni vozili znamk VW Passat in Mazda. V prometni nesreči nihče od voznikov in sopotnikov ni bil poškodovan, na obeh avtomobilih pa je nastala materialna škoda. Idrijski policisti so povzročitelju prometne nezgode napisali plačilni nalog za plačilo globe.

Brez dovoljenja in v drugi regiji

V četrtek, 28. januarja, so policisti Policijske postaje Idrija nekaj po 21. uri na cesti med Dolenjimi in Gorenjimi Novaki na Cerkljanskem zaustavili 65-letnega voznika osebnega avtomobila znamke VW, ki ima stalno bivališče na Gorenjskem. Izkazalo se je, da voznik ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu osebno vozilo zasegli, zoper njega pa bodo napisali še obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče. Za piko na i pa so mu napisali še položnico za plačilo globe, saj je kršil Zakon o nalezljivih boleznih.

Hlapi kemikalij v skladišču

Idrijski prostovoljni gasilci so v sredo, 27. januarja, posredovali v Spodnji Kanomlji, kjer je še neznana strupena snov ogrožala zdravje zaposlenih. V skladiščni hali enega od tamkajšnjih podjetij so delavci zaznali dražečo snov v zraku in poklicali na pomoč gasilce. Ti so potrdili prisotnost snovi, a po pregledu prostora izvira snovi niso našli. Prezračili so skladišče in svetovali delavcem naj pazljivo spremljajo razmere.

Vlomili v župnišče in izpraznili trezor

Na upravi Policije v Novi Gorici so potrdili, da so si idrijski policisti v torek, 26. januarja zjutraj, ogledali kraj vloma in tatvine v Cerknem. Kot je moč razbrati iz njihovega sporočila, so še neznani nepridipravi vlomili v župnišče v Cerknem, poiskali trezor in iz njega ukradli denar. Koliko denarja je imel župnik v hišnem trezorju in kako so ga nepridipravi odprli, policija zaradi interesa preiskave ne pojasnjuje. Okoliščine kaznivega dejanja policisti Policijske postaje Idrija v teh dneh še preiskujejo. Ko bodo zbrali vse informacije, bodo o ugotovitvah poročali nadrejenim in napisali še kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Pozabila je na ročno zavoro

Policisti Policijske postaje Idrija so v soboto, 23. januarja zvečer, obravnavali nenavadno prometno nesrečo na Gorah, v kateri se je osebno vozilo brez voznika speljalo v globel. Policisti so ugotovili, da je voznica osebnega avtomobila parkirala avtomobil na dovozni poti k eni od stanovanjskih hiš ob robu strme brežine. Pri parkiranju je pozabila zategniti ročno zavoro in odšla v stanovanjski objekt. Kmalu za tem se je osebno vozilo nezavarovano speljalo oziroma zdrsnilo približno 200 metrov po strmi brežini in obstalo med drevesi. Policisti so si ogledali kraj nenavadne prometne nesreče in nepazljivo voznico kaznovali. Ob tem so ji napisali še položnico za plačilo globe, saj je kršila Zakon o nalezljivih boleznih.

Podor v Spodnji Kanomlji

V soboto, 23. januarja, je zaradi obilnega dežja in taljenja snega nekaj po 16. uri v bližini stanovanjskega objekta v Spodnji Kanomlji prišlo do podora zemljine. Predstavniki Civilne zaščite Občine Idrija so postavili opozorilno signalizacijo in obvestili pristojne službe.

 

Ujeti v dvigalu

V četrtek, 21. januarja, so nekaj po 15. uri v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija iz zaustavljenega dvigala rešili občana in izklopili dvigalo.

 

Kokain za volanom

Policisti Policijske postaje Idrija so v torek, 19. januarja, nekaj po 23. uri v Idriji zaustavili 39-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa bil pozitiven na kokain in zato so ga napotili na strokovni pregled v Zdravstveni dom Idrija. Voznik je to odločno odklonil zato so mu odvzeli vozniško dovoljenje, čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

V Plužnjah zagorela hiša

V torek, 19. januarja, je okoli 20. ure v vasi Plužnje zagorela starejša stanovanjska hiša. Po ugotovitvah policije je ogenj izbruhnil ob sobni peči na drva. Ogenj se je potem razširil še na druge predmete v prostoru, tako da je v celoti pogorela dnevna soba in del kuhinje. Ogenj se je hitro razširil tudi na lesen strop, tako d...

Zagorel kuhinjski pult

V ponedeljek, 18. januarja, so ob 15. uri in 47 minut na pomoč klicali gasilce iz Rožne ulice v Idriji, kjer je zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so ugotovili, da je zaradi poškodovane šamotne plošče v peči ogenj preskočil na kuhinjski pult, ki je zagorel. Požar so pogasili, poškodovani inventar iznesli iz stanovanja, prezračili prostore in dvema osebama zaradi vdihavanja dima implicirali kisik.

 

Droge za volanom

V soboto, 16. januarja, popoldne so policisti Policijske postaje Idrija na območju Črnega Vrha nad Idrijo zaustavili 20-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat odrejenega hitrega testa je bil pozitiven na prepovedano drogo kanabis, zato so mu idrijski policisti odredili strokovni pregled v zdravstvenem domu, ki pa ga je voznik odločno odklonil. Policisti so vozilo zasegli, kršitelju pa prepovedali nadaljnjo vožnjo. Čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bodo zoper njega napisali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Ogenj v Zavratcu

V soboto, 16. januarja, so nekaj po 10. uri klicali na pomoč gasilce iz Zavratca. Tam so v dimniku ene od stanovanjskih hiš zagorele saje. Posredovali so gasilci PGD Zavratec, ki so rdečega petelina ukrotili.

Požar v Zadlogu

V četrtek, 14. januarja, so gasilce klicali na pomoč iz Zadloga. Tam je kmalu po 7. uri zjutraj 54-letni domačin zakuril v štedilnik in ogenj se je iz kurišča razširil v dimnik, tako da so začele goreti saje. Klicu na pomoč so se odzvali gasilci PGD Idrija in PGD Črni Vrh. Ob prihodu na kraj požara so rdečega petelina dokončno ukrotili in objekt pregledali s termo kamero. Na upravi policije so potrdili, da ob požaru ni nastala večja škoda.

 

Helikopter odpeljal bolnika

V četrtek, 14. januarja, je ob 9. uri in 29 minut v Cerknem pristal helikopter Slovenske vojske z zdravniško ekipo. Člani te so od idrijskih reševalcev v oskrbno prevzeli hudo bolnega občana in ga po najkrajši poti prepeljali do urgence kliničnega centra v Ljubljani.

Gasilci rešili otroka

V ponedeljek, 11. januarja, so ob 11. uri in 28 minut gasilci PGD Dobračeva v ulici Bedrih v Žireh s tehničnim posegom odprli zaklenjeno osebno vozilo in iz njega rešili otroka.

Najditelj si je prilastil denar

Policisti Policijske postaje Idrija so v četrtek, 7. januarja, dopoldne obravnavali tatvino denarnice. Po doslej zbranih podatkih je neznanec konec decembra lanskega leta našel in si prilastil denarnico z vso vsebino. V njej so bili osebni dokumenti in večja vsota gotovine, ki jo je oškodovanka najverjetneje pozabila na blagajni ene od večjih trgovin. Ukradena denarnica je bila po nekaj dneh najdena brez gotovine v drugem trgovskem objektu v Idriji.

Na vozeči avtomobil padlo drevo

V sredo, 6. januarja, se je ob 6. uri in 48 minut uri v Baški grapi pripetila prometna nesreča. Na koncu naselja Klavže proti vasi Kneža se je pod težo snega zrušilo drevo in padlo na cestišče prav v trenutku, ko je mimo peljal 19-letni voznik. Avtomobil je bil hudo poškodovan, voznik pa jo je odnesel brez praske. Tolminski policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Ogenj v dimniku

V nedeljo, 3. januarja, so nekaj po 12. uri na pomoč klicali gasilce iz Močnikove ulice v Cerknem. Tam so se v dimniku ene od stanovanjskih hiš vnele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Cerkno.

Na Travniku trčila v košuto

V petek, 1. januarja, se je ob 20. uri in 14 minut na Keltiki zgodila prometna nesreča. Policisti Policijske postaje Idrija so potrdili, da je voznica peljala iz Spodnje Idrije proti Straži, med vožnjo pa ji je pred vozilo skočila košuta. Prišlo je do neizbežnega trčenja, ki je na vozilu povzročilo kar veliko škode. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico in priporočilom, naj vozniki budno pazijo na živali ob cestah.

Gasilci rešili avtobus

V ponedeljek, 28. decembra, se je na cesti iz Trebije na Sovodenj pripetila prometna nesreča, v kateri je avtobus zdrsnil s cestišča. Nekaj pred 17. uro so posredovali gasilci PGD Trebija, ki so izvlekli avtobus nazaj na cesto. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Drog ogrožal mimoidoče

V ponedeljek, 28. decembra, so nekaj pred 18. uro gasilce klicali na pomoč iz Hudajužne v Baški Grapi. Posredovali so gasilci iz PGD Podbrdo, ki so pritrdili telefonski drog. Ta je bil nagnjen in je grozil, da se bo prevrnil.

 

Ljubitelj glasne glasbe žalil policiste

V ponedeljek, 28. decembra pozno zvečer, so policisti Policijske postaje Idrija obravnavali kršitev javnega reda in miru zaradi preglasne glasbe v Cerknem. Kršitelj se je med postopkom do policistov neprimerno vedel, zato mu bodo zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru napisali položnico za plačilo kazni.

 

Vandali nad Mercedes

V torek, 22. decembra, dopoldne so policisti Policijske postaje Idrija obravnavali poškodovanje osebnega avtomobila znamke Mercedes-Benz, ki je bilo parkirano na parkirišču nad trgovino Spar v Idriji. Po doslej zbranih podatkih je neznanec prejšnjega dne odtrgal sprednji znak vozila, opraskal lak na pokrovu motorja in poškodoval mehanizem levega vzvratnega ogledala. S tem dejanjem je lastniku vozila povzročil materialno škodo za približno 500 evrov. Policisti nepridiprava že iščejo.

 

Nesreča na Razpotju

Policisti Policijske postaje Idrija so v torek, 22. decembra, zjutraj obravnavali prometno nesrečo na cesti Srednja Kanomlja – Razpotje, v kateri je bil udeležen voznik osebnega avtomobila. Ugotovili so, da se je prometna nezgoda zgodila že dan prej, ob 16. uri in 45 minut, ko je 43-letni voznik vozil iz Razpotja proti Srednji Kanomlji in med vožnjo v desnem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom ter zapeljal desno izven vozišča. Pri tem se je vozilo prevrnilo na streho. Voznik v prometni nezgodi ni bil poškodovan, na vozilu pa je nastala materialna škoda. Policisti so voznika kaznovali.

 

Spet brez vozniškega dovoljenja

Policisti so v torek, 22. decembra, zgodaj popoldne v Idriji zaustavili 27-letnega voznika osebnega avtomobila, ki so ga imeli v postopku že dan pred tem. Izkazalo se je, da voznik ni upošteval prepovedi vožnje z osebnim avtomobilom, ki so mu jo izrekli policisti dan prej, ko so mu odvzeli vozniško dovoljenje in izrekli prepoved vožnje. Policisti so še ugotovili, da je vozniku preteklo vozniško dovoljenje. Prijavili ga bodo sodniku.

Voznica brez dovoljenja

V ponedeljek, 21. decembra, so ob 20. uri in 48 minut policisti Policijske postaje Idrija na glavni cesti v Idriji med kontrolo prometa zaustavili 46-letno voznico osebnega avtomobila. Ob pregledu dokumentov se je izkazalo, da voznica nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Idrijski policisti so ji vozilo zasegli, zoper voznico pa bodo podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

 

Droge za volanom

V ponedeljek, 21. decembra, so policisti nekaj po 8. uri v Idriji zaustavili 27-letnega voznika neregistriranega osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so vozniku odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (opiati, amfetamini), zato so vozniku odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je voznik odločno odklonil. Idrijski policisti so vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Prijavili ga bodo tudi na pristojno okrajno sodišče.

Policisti ob tem opozarjajo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu ne reagirajo dovolj hitro oziroma pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju, ... saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Policisti ob tem ugotavljajo tudi to, da so vozniki pod vplivom drog pogosto preveč pogumni in slabo ocenjujejo razmere v prometu.

Po nesreči pobegnil

V ponedeljek, 14. decembra, se je na cesti iz Marofa proti Žirem ob 9. uri in 42 minut zgodila prometna nesreča s pobegom. Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da je voznica avtomobila znamke Ford peljala iz Mokraške vasi proti Ledinam. V nasprotni smeri je v ostrem ovinku po njeni strani pripeljal voznik drugega avtomobila znamke Peugeot Partner, neznanih registrskih številk, pri srečevanju obeh vozil pa je prišlo do oplaženja z vzvratnimi ogledali. Pri trku z ogledali je z avtomobila znamke Peugeot odpadla plastika levega stranskega ogledala. Ko bodo policisti našli pobeglega voznika, ga bodo prijavili na pristojno sodišče.

Poškodovali avtobus v Orehku

Policisti Policijske postaje Idrija so si v ponedeljek, 14. decembra, ogledali poškodbe na avtobusu, ki je last družbe Nomago. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je še neznani malopridnež namerno poškodoval prednjo masko vozila v času, ko je bil avtobus parkiran na makadamskem parkirišču v Orehku. Policisti malopridneža že iščejo.

Poskus uboja v Idriji

V petek, 11. decembra, so idrijski policisti obravnavali poskus uboja. Po doslej znanih podatkih je 26-letni storilec napadel mamo in njenega partnerja. Policisti so storilcu odvzeli prostost, preiskovalna sodnica pa ga je poslala v pripor v Solkan.

Drama naj bi se po podatkih policije začela dogajati v petek okoli 17. ure. Po poročanju nekaterih medijev je sin razgrajal in razbijal po stanovanju. Fizično je napadel 48-letno mamo in odšel za maminim partnerjem v klet. Tam ga je napadel s sekiro, a ga je k sreči udaril le z lesenim delom in mu s tem povzročil poškodbo na temenu glave. Oba poškodovana Idrijčana so reševalci oskrbeli na urgenci v Idriji in ju prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po obvestilu o prepiru in napadu so si idrijski policisti ogledali kraj dogodka in zabeležili vse okoliščine. Napadenega 48-letnega moškega so našli v enem od zaselkov pri Idriji, 26-letnega napadalca pa na eni od mestnih ulic v Idriji. Vzeli so mu prostost in ga odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici v Novo Gorico. Ta ga je po zaslišanju poslala v solkanski zapor.

»Zaradi interesa kriminalistične preiskave drugih podrobnosti v tem trenutku javnosti ne moremo posredovati. Širši javnosti bomo lahko druge podrobnosti posredovali po zaključku preiskave,« so zapisali v sporočilu za javnost na novogoriški upravi policije.

Fant obračunal z dekletom

Policiste so v sredo, 9. decembra popoldne, obvestili o kršitvi javnega reda in miru v zasebnih prostorih na območju občine Idrija. Na kraju dogodka so policisti ugotovili, da sta se fant in dekle najprej verbalno sprla in nato je fant z dekletom še fizično obračunal. Dekle je v obračunu dobilo telesne poškodbe. Policisti Policijske postaje Idrija bodo osumljenca prijavili k sodniku za prekrške. Čaka ga kazen.

Mamila v Idriji

Policisti Policijske postaje Idrija so v soboto, 5. decembra, ob 18. uri in 50 minut 28-letnemu moškemu na območju Idrije zasegli PVC vrečko z rjavo-zelenimi rastlinskimi delci, za katere so policisti posumili, da gre za prepovedano drogo konopljo. Rastlinske delce so idrijski policisti poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo zoper moškega uvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve določb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Nesreča v Grilčevi

V sredo, 2. decembra, se je ob 9. uri in 37 minut zgodila prometna nezgoda v Grilčevi ulici v Idriji. Policisti Policijske postaje Idrija so potrdili, da je voznik osebnega avtomobila znamke Peugeot vozil po zasneženem klancu v Grilčevi ulici in zaradi neprilagojene hitrosti, glede na stanje vozišča, z vozilom trčil v kovinsko zaščitno ograjo ob stanovanjski hiši. Vozilo je nato odbilo še vzvratno, pri čemer je potem trčilo še v lesen nadstrešek stanovanjskega objekta. Idrijski policisti so povzročitelju prometne nezgode napisali položnico za plačilo kazni.

 

Trk v križišču

V sredo, 2. decembra, sta ob 11. uri in 23 minut v Žireh v križišču Partizanske ceste in ceste Pod griči trčila kombinirano in osebno vozilo. V nesreči so se poškodovale tri osebe. Dve so svojci prepeljali v ZD Žiri, kjer so ju oskrbeli, eno pa so reševalci NMP Škofja Loka prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Ogenj v dimniku

V sredo, 2. decembra, dopoldne so iz Zadloga klicali na pomoč gasilce, saj so se v dimniku ene od stanovanjskih hiš vnele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Črni Vrh.

Sredi noči gasili zabojnik

V noči na sredo, 2. decembra, je nekaj pred prvo uro v Gregorčičevi ulici v Idriji zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar sta pogasila gasilca PGD Idrija. Kako se je sredi noči zabojnik za odpadke sam vžgal, še ni znano.

Našli pogrešanega bolnika

V nedeljo, 29. novembra, so nekaj po 20. uri v Idriji aktivirali gasilce PGD Idrija, ki so policiji pomagali pri iskanju pogrešane osebe. Osebo so našli in jo pospremili do bolnišnice.

Pobegnil po trku

Policisti so v soboto, 28. novembra, nekaj pred 13. uro dobili obvestilo o prometni nesreči v Gorenjih Novakih, kjer je neznani voznik osebnega vozila tekom noči trčil v parkiran osebni avtomobil znamke Citroen C5, ki je bil parkiran na makadamski cesti v bližini enega od vikendov, in zbežal s kraja nesreče. Pri trku je na parkiranem vozilu nastala materialna škoda. Idrijski policisti pobeglega povzročitelja prometne nesreče že iščejo.

Vandali na pohodu

Idrijski policisti so v nedeljo, 22. novembra, obravnavali poškodovanje osebnega avtomobila znamke Škoda v Idriji. Ugotovili so, da je še neznani junak črne kronike med vikendom na vozilo, ki je bilo parkirano na parkirišču pred enim od stanovanjskih blokov, vrgel kovinski smetnjak in s tem povzročil materialno škodo vrat prtljažnega prostora, strehe vozila in zadnjih desnih vrat vozila. Po prvih ocenah je pri tem vandalskem dejanju nastalo za vsaj tisoč evrov škode. Policisti nepridiprava še iščejo.

 

Gorelo osebno vozilo

V nedeljo, 22. novembra, so nekaj pred 6. uro zjutraj posredovali gasilci PGD Idrija v Ulici Otona Župančiča v Idriji, kjer je gorelo osebno vozilo. Prisotnim je uspelo požar pogasiti še pred prihodom gasilcev PGD Idrija, ki so vozilo pregledali.

 

Padel z lestve

V soboto, 21. novembra, se je nekaj po 15. uri v Idriji zgodila delovna nesreča, ko je domačin pri sestopanju z lestve padel približno 2,5 metra globoko. 40-letni moški si je pri padcu poškodoval hrbtenico. Reševalci so mu nudili prvo pomoči na kraju nesreče in ga kasneje z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti Policijske postaje Idrija so tujo krivdo izključili.

 

Ogenj pod pečjo

V soboto, 21. novembra, je nekaj pred 8. uro v naselju Koprivnik v občini Žiri zagorelo pod krušno pečjo. Gasilci PGD Sovodenj in Dobračeva so požar pogasili, iznosili ožgane predmete in prezračili prostore. Pri začetnem gašenju požara se je lastnik stanovanja opekel in nadihal dima.

 

Gasilci reševali stanovalce

V soboto, 21. novembra, se je spet pokvarilo dvigalo v enem od stanovanjskih blokov na Beblerjevi ulici. Gasilci PGD Idrija so nekaj pred 11. uro iz pokvarjenega dvigala rešili nepoškodovanega stanovalca in svetovali upravniku bloka, naj naroči servis naprave.

Z enako nalogo so se gasilci soočili tudi v noči na ponedeljek, 23. novembra, ko so jih klicali na pomoč iz doma upokojencev v Idriji. Tudi tam so iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

 

Brezno sredi drvarnice

V soboto, 21. novembra, so nekaj po 21. uri na pomoč klicali gasilce v Rovtah, kjer se je sredi lesene drvarnice, ki se drži stanovanjske hiše, odprlo brezno. Kraj so si ogledali člani Civilne zaščite Občine Logatec, ki bodo poskrbeli za nadaljnje ukrepe.

Sredi noči zagorelo na krušni peči

V petek, 13. novembra, je zagorelo v stanovanjski hiši na Šentviški planoti. Nekaj pred 23. uro in 40 minut je ena od domačink v vasi zaznala močan vonj po dimu. Izkazalo se je, da se iz ene od stanovanjskih hiš vali gost dim. Takoj po prijavi je bilo na kraj poleg tolminskih policistov napotenih tudi 17 gasilcev iz PGD Ponikve-Planota in PGD Tolmin, ki so požar v pritličnem delu objekta najprej omejili in nato dokončno pogasili. Še pred njihovim prihodom so iz gorečega in močno zadimljenega objekta domačini rešili poškodovanega občana. Predvidoma huje poškodovanemu 67-letniku, ki je bil hudo opečen po glavi in vratu, so na kraju prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin nudili gasilci. Reševalci so ga na kraju oskrbeli in ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico, nato pa je bil premeščen na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Pijani voznik na bencinskem servisu

V sredo, 4. novembra dopoldne, so policisti Policijske postaje Idrija obravnavali nenavadno prometno nesrečo na bencinskem servisu v Črnem Vrhu nad Idrijo. Po doslej zbranih podatkih je 72-letni voznik osebnega avtomobila, ki je kazal očitne znake alkoholiziranosti, pri speljevanju s prednjim desnim delom vozila zadel v prednji desni del drugega osebnega avtomobila, v katerem v času trka ni bilo voznice. Povzročitelj nesreče je po trku tako nesrečno kolovratil po območju bencinskega servisa, da je padel in si pri tem poškodoval glavo. Očividci so na pomoč poklicali reševalce idrijske enote nujne medicinske pomoči, ki so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali na urgenco v šempetrsko bolnišnico. Zoper voznika je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Če bodo rezultati pregleda potrdili domnevo o hudi opitosti, potem voznika čakata pogovor s sodnikom in denarna kazen.

Ogenj v Trebuši

V nedeljo, 15. novembra, so nekaj po 7. uri zjutraj na pomoč klicali gasilce iz Dolenje Trebuše, kjer je zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Dolenja Trebuša in PGD Tolmin. O vzroku požara pristojni še ne poročajo.