DEDIŠČINA

Čipke z Evo Petrič v Ljubljani

Objavljeno: petek, 11. 6. 2021 ob 13:04 | Spletno uredništvo

Križevniška cerkev v Ljubljani je te dni prizorišče večmedijske inštalacije z naslovom Postkoronsko sonce, v nihanju, v svetu uveljavljene umetnice Eve Petrič, ki v zadnjem obdobju v projekte vključuje tudi idrijske čipke.

vse fotografije: Marijan Zlobec

eva-petric-11-6-2021-2.jpg
eva-petric-11-6-2021.jpg

Na odprtju razstave je direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek poudaril dejstvo, da se s to večmedijsko razstavo spet odpirajo vrata tega objekta, ki ima zelo velik pomen za kulturo v prestolnici.

Postkoronsko sonce Eve Petrič sestavlja 350 podarjenih ali na bolšjih trgih po svetu najdenih in zdaj recikliranih ročno izdelanih čipk, in figura Zemljana na nihalu pred njim, prepletena v zavoje in zanke idrijske čipke. Oboje ponazarja prepletenost in soodvisnost vseh in vsakogar na tem planetu.

eva-petric-11-6-2021-3.jpg

Črno-bele vijuge idrijske čipke, ki oblikujejo pleksi skulpturo Zemljana, ponazarjajo prepletenost čustev v vsakem posamezniku in povezanost posameznikov v širšo družbo, v celoto, v kateri je vsak posamezen del odvisen od celote in celota odvisna od posameznih delov.

»Figura Zemljana, ki kot nihalo visi pred postkoronskim soncem na križiščni točki prostora Križevniške cerkve, nakazuje naš sedanji položaj sredi koronavirusne krize, ko moramo izbrati pot naprej. V nihanje ga kot prošnjo, naj pokaže pravo smer, ziblje zvok Dotik, ki poudarja pomembnost dotika za ohranjanje človečnosti. Prav vrednosti dotika, ki ga v nasprotju s sliko in zvokom še ne moremo digitalizirati in virtualno prenašati na daljavo, se verjetno pravilno zavedamo šele zdaj, ko se nam pogosto izmika,« je za medije povedala večmedijska ustvarjalka Eva Petrič.