Čipke v korona vrtnici v Münchnu

Objavljeno: ponedeljek, 10. 5. 2021 ob 13:30 | Spletno uredništvo

Zaostrene razmere, ki jih pogojuje epidemija, so Evi Petrič preprečile, da bi se lahko na Japonskem še pravočasno vkrcala na letalo in prispela v Nemčijo, kjer bo jutri zvečer v Münchnu potekalo odprtje umetniške inštalacije. Osrednji motiv te postavitve je korona vrtnica, ki se bo po tolmačenju umetnice ves maj vzpenjala in poganjala upanje v eni najstarejših cerkva v Münchnu – v cerkvi Sv. Duha.

vrtnica-10-5-2021.jpg

Tako kot prva kolektivna vrtnica, ki je trenutno razstavljena v katedrali Sv. Štefana na Dunaju, tudi ta hibrid, njena mutacija v treh stavkih, v svoji osnovi vsebuje vrtnice, ki so jih izdelale članice skupine za eksperimentalno idrijsko čipko Irena Laharnar, Mira Guzelj, Andra Jereb, Milena Kalan, Marija Novak Boškovič in Draga Sedej pod vodstvom Maje Svetlik iz Čipkarske šole Idrija.

»Vrtnice so ustvarile med drugim valom epidemije koronavirusa in v njih izrazile tesnobe tega težkega časa, pa tudi upanje, da jih bomo kmalu premagali. Skupaj z recikliranimi ročno izdelanimi čipkami, ki sem jih zbirala po vsem svetu, sem jih sestavila v novo zgodbo o solidarnosti in upanju,« je ob odprtju inštalacije povedala Eva Petrič.

vrtnica-10-5-2021-2.jpg
vrtnica-10-5-2021-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Vrtnice so klekljarice ustvarile med drugim valom epidemije koronavirusa in v njih izrazile tesnobe tega težkega časa, pa tudi upanje, da jih bomo kmalu premagali. Skupaj z recikliranimi ročno izdelanimi čipkami, ki sem jih zbirala po vsem svetu, sem jih sestavila v novo zgodbo o solidarnosti in upanju.

EVA PETRIČ

večmedijska umetnica

Vrtnice so sklekljale Irena Laharnar, Mira Guzelj, Andra Jereb, Milena Kalan, Marija Novak Boškovič in Draga Sedej