Čipka na steklenički parfuma

Objavljeno: ponedeljek, 19. 4. 2021 ob 10:07 - posodobljeno: 20. 4. 2021 ob 7:43 | Damijan Bogataj

Večmedijska umetnica Eva Petrič je te dni spet v središču pozornosti, saj so njen parfum »DBE – A Message from Earth« poklonili prvi ženski astronavtki slovenskega rodu, kapitanki Suniti Williams. To se je zgodilo ob slovesni podelitvi nagrade za življenjsko delo, ki je potekala v okviru programa univerze Stanford. Prepoznavni motiv na steklenički parfuma pa je ročno klekljana čipka iz Idrije.

navednice-modre_edited.png

Počaščena sem, da je parfum, ki sem ga realizirala v skupnem projektu z oblikovalko Matejo Š. Dimic, našel svoj dom v rokah kapitanke Sunite Williams.

EVA PETRIČ

večmedijska umetnica

Sunita Williams je slovensko-ameriška astronavtka. Rodila se je in odraščala je v slovenski »enklavi« v Clevelandu z materjo s slovenskimi koreninami Uršulino Bonnie Zalokar in očetom indijskega rodu Pandayjem. Med astronavtkami je rekorderka v številu izhodov v vesolje in po času, preživetem v vesolju. Ugledno nagrado za življenjske dosežke ji je podelil predsednik sveta ASEF Thomas Brandi.

Kapitanka Sunita Williams je 15. julija 2012 poletela na Mednarodno vesoljsko postajo kot del posadke Sojuza TMA-05M. Bila je letalska inženirka na ekspediciji 32, 16. septembra pa je postala poveljnica ekspedicije 33. Naredila je še tri sprehode v vesolje, ki so trajali več kot 21 ur, in ohranila svoj rekord v vesolju s skupnim časom zunaj ISS med dvema letoma več kot 50 ur.

Bralec Simon Zajc nam je v uredništvo poslal videoposnetek in takole zapisal: "Ob članku o astronavtki Suniti Williams sem se spomnil mojega srečanja z gospo Sunito Williams v Vitanju leta 2009, ko sem ji v spomin podaril idrijsko čipko v obliki broške. Nad čipko-broško, ki jo je izdelala moja babica, je bila navdušena."

Suniti Williams je bil parfum poklonjen na virtualni ASEF GALA prireditvi na univerzi Stanford v Kaliforniji, ko je prejela nagrado ASEF - Ameriško slovenske fundacije za izobraževanje, za življenjsko delo. »Počaščena sem, da je parfum DBE – Sporočilo z Zemlje, ki nas lahko spominja na Zemljana v nas tudi v globokem vesolju in ki sem ga realizirala v skupnem projektu z oblikovalko Matejo Š. Dimic, našel svoj dom v rokah kapitanke Sunite Williams, NASA astronavtke in prve ženske-astronavtke slovenskega rodu. Upam, da bo v njenih rokah DBE - Sporočilo z Zemlje izpolnilo svoj cilj, to je kataliziralo Zemljana v nas tudi, če bi se nekoč znašli v globokem vesolju,« je po podelitvi povedala Eva Petrič.

Ob podelitvi nagrade za življenjsko delo je potrdila, da se pripravlja na nov polet v vesolje in sicer kot glavna poveljnica misije NASA. »Upam, da bo DBE - Sporočilo z Zemlje Suniti Williams v prijetno družbo pri pripravah na novo poslanstvo v vesolju. Upam tudi, da bo srčna nota tega parfuma, ki izvira iz lipe, narodnega drevesa Slovenije - simbola komunikacije, povezovanja in sodelovanja, povezavo Sunite Williams s Slovenijo še okrepila,« pa je ob tem dodala Eva Petrič.