Čipka na 40.000 poštnih znamkah

Objavljeno: četrtek, 28. 1. 2021 ob 14:31 | Damijan Bogataj

Pošta Slovenije bo jutri v obtok poslala novo poštno znamko iz serije Sodobni rokodelci Slovenije z motivom idrijske čipke. Avtorica motiva je Tina Koder Grajzar, ki v tem projektu združuje klasične tehnike s sodobnimi vzorci.

tina-koder-grajzar-28-1-2021-2.jpg
cipke-28-1-2021-5.jpg

Na Pošti Slovenija so ob izdaji te poštne znamke zapisali, da je izdelovanje klekljanih čipk morda edino rokodelsko ustvarjanje, ki je v primerjavi z drugimi rokodelskimi panogami najbolj odločilno usmerilo svojo ustvarjalnost v različne sodobne, tehnološke, oblikovalske, funkcionalne možnosti. Po mnenju Janeza Bogataja je namreč »izdelovanje klekljanih čipk eno od značilnih rokodelskih znanj, ki imajo bogato dediščino, torej razvoj vse do sodobnega časa. Vendar iskanje novih, ustvarjalnih rešitev na temeljih te dediščine zahteva predvsem ustrezno znanje, ki ni zgolj tehnološko, ampak tudi oblikovalsko«.

Pomemben korak je bil narejen na tem področju z ustreznim šolanjem, ne le v temeljnih čipkarskih šolah in tečajih ampak tudi z ustreznimi univerzitetnimi programi, v katerih so poiskale in iščejo svoje kreativne možnosti predstavnice sodobnega klekljanja.

prof. dr. JANEZ BOGATAJ

Izdelovanje klekljanih čipk je morda edino rokodelsko ustvarjanje, ki je v primerjavi z drugimi rokodelskimi panogami najbolj odločilno usmerilo svojo ustvarjalnost v različne sodobne, tehnološke, oblikovalske, funkcionalne in druge možnosti.

navednice-rdece_edited.png
cipke-28-1-2021-2.jpg

Med njimi je tudi Tina Koder Grajzar, ki prihaja iz Idrije, središča slovenskega klekljanja, in se posveča predvsem ustvarjanju sodobnega klekljanega nakita. Ne toliko v sami tehniki, ki ji omogoča ohranjanje istovetnosti izdelkov s pretežno uporabo tradicionalnega idrijskega ozkega risa, ampak predvsem v ustvarjanju sodobnih vzorcev, se pravi v oblikovanju. Taka je tudi ogrlica na novi poštni znamki.

Fotografijo za poštno znamko in motiv na priložnostni kuverti je posnel Gregor Grajzar, znamko in kuverto pa je oblikovala Pavla Bonča.

Fotografijo za poštno znamko in motiv na priložnostni kuverti je posnel Gregor Grajzar, znamko in kuverto pa je oblikovala Pavla Bonča. Znamki so določili nominalno vrednost 1,37 evra, kar je v času izida vrednost pisemske pošiljke v tujino in je nominalno enakovredna poštni znamki z oznako D. Znamka je velikosti 48,28 x 35,50 mm, tiskana je v štiribarvni ofset tehniki v polah po 16 znamk in z grebenastim zobčenjem v razmerju 14 : 14. V tiskarni »Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o.« v Zagrebu na Hrvaškem so znamke natisnili na 102-gramski papir Tullis Russell Chancellor Litho. Skupna naklada te znamke je 40.000 kosov in bo v rednem obtoku na vseh poštah po državi do 29. januarja 2022. V petek, 29. januarja, bodo vse poštne pošiljke na pošti v Idriji žigosane s posebnim priložnostnim žigom prvega dne.

cipke-28-1-2021-4.jpg